1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. İran Fordo Nükleer Tesisi’ni işletime açıyor

İran Fordo Nükleer Tesisi’ni işletime açıyor

Enerji Günlüğü - Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu(UAEK), İran'ın ülkenin güneyinde yer altında inşa ettiği Fordo nükleer tesisini işletime açtığını...

İran Fordo Nükleer Tesisi’ni işletime açıyor

Enerji Günlüğü - Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu(UAEK), İran'ın ülkenin güneyinde yer altında inşa ettiği Fordo nükleer tesisini işletime açtığını bildirdi. UAEK açıklamasında, "Fordo nükleer tesisine uranyumu yüzde 30 oranında zenginleştirmek amacıyla tüm teknik cihazların monte edildiği" ifade edilerek, "Tahran yönetiminin bundan böyle zenginleştirilmiş uranyum miktarını iki misline çıkaracağı" belirtildi. UAEK'nun elindeki verilere göre Fordo nükleer tesisi 2 bin 800 santrifüj kapasitesine sahip ancak şu anda 700 santrifüj çalıştırılıyor. Tahran yönetiminin 2010 yılından bu yana nükleer tesislerinde yüzde 20 düzeyinde toplam 233 kilogram uranyum zenginleştirdiği belirtiliyor.
UAEK ile İran arasında 13 Aralık'ta Tahran'da yapılması planlanan görüşmede "Yapısal Yaklaşım Uygulaması" belgesinin imzalanmasını bekleyen UAEK aynı zamanda Parçin ve Fordo nükleer tesislerinde denetim yapmayı da talep ediyor.
Kurumun veriline göre Tahran yönetiminin sahip olduğu nükleer tesisler ise şöyle: Fordo, Natanz, Buşehr, İsfahan, Arak, Tahran, Karj, Parçin.
Tahran yönetiminin Yapısal Yaklaşım Uygulaması belgesini imzalamaması ve Parçin ile Fordo nükleer tesislerinde UAEK'in denetim yapmasına izin vermemesi halinde ABD'nin bazı Batılı müttefiklerinin desteğiyle İran'a yönelik yeni bir karar tasarısı sunacağı ve kabul edilmesi halinde de İran'ın nükleer dosyasını yeniden BM Güvenlik Konseyi'ne göndermesine kesin gözüyle bakılıyor.

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler