1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İran gaz davasının ikinci ayağından da zafer bekliyor

İran gaz davasının ikinci ayağından da zafer bekliyor

Enerji Günlüğü - Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ndeki ilk davayı kazanan İran, doğalgaz fiyat revizyonu ile ilgili ikinci davanın da lehine sonuçlanmasını...

İran gaz davasının ikinci ayağından da zafer bekliyor

Enerji Günlüğü - Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ndeki ilk davayı kazanan İran, doğalgaz fiyat revizyonu ile ilgili ikinci davanın da lehine sonuçlanmasını bekliyor.

İran Ulusal Gaz Şirketi NIGC'nin Uluslararası ilişkiler Müdürü Azizullah Ramezani, Türkiye ile İran arasındaki doğalgaz fiyatlarının yüksek olduğuna ilişkin tahkim davasının 2016 yılı ortalarına kadar sonuçlandırılacağını söyledi.

BOTAŞ'ın 2013 yılı Ocak ayında Uluslararası Ticari Tahkim Mahkemesi'ne NIGC'nin gaz transferi konusunda güvenilirliğinin olmadığı ve doğalgaz fiyatlarının yüksek olduğu gerekçeleriyle başvurduğunu ifade edenRamezani, 2014 Kasım ayında mahkemenin eksik gaz teslimatı iddiasını düşürerek dosyayı kapattığını söyledi.

Türkiye'nin eksik gaz teslimatı için açtığı ilk dava, Türkiye’nin düzenli doğalgaz almaması gerekçe gösterilerek İran’ın lehine sonuçlanmıştı.

Türkiye ve İran 1996 yılında günde 30 milyon metreküp olmak üzere 10 milyar metreküp gaz tedariği konusunda 25 yıllık bir anlaşma imzalamıştı.

Türkiye, 480 dolar ile en pahalı doğalgazı İran’dan alıyor ve bu fiyatta indirim talep ediyor. Ancak davanın ilk ayağının Türkiye’nin aleyhine sonuçlanması nedeniyle indirim oranının istenilen düzeylerin çok altlarında kalabileceği tahmin ediliyor.

TÜRKİYE İLE GAZ DAVASININ İLK AYAĞINI İRAN KAZANDI

Önceki ve Sonraki Haberler