1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İran gazı Hindistan’a Umman denizaltından ulaşacak

İran gazı Hindistan’a Umman denizaltından ulaşacak

Enerji Günlüğü - İran ve Hindistan İran doğalgazının Hindistan’a ihracatının Umman denizaltında inşa edilecek 1400 km uzunluğundaki boru hattı ile...

İran gazı Hindistan’a Umman denizaltından ulaşacak

Enerji Günlüğü - İran ve Hindistan İran doğalgazının Hindistan’a ihracatının Umman denizaltında inşa edilecek 1400 km uzunluğundaki boru hattı ile yapılması konusunda uzlaşmaya vardı.

Derin tarihi ve kültürel ilişkilere sahip olan İran ve Hindistan bu ilişkilerini şimdi de ekonomi ve siyasi alana da taşıyorlar. İki ülke doğalgaz ihracatını Umman Denizinin altına döşenecek boru hattı ile gerçekleştirme konusunda uzlaştılar.

ÜÇ HİNDİSTANLI FİRMA İLE ANLAŞMAYA VARILDI

İran doğalgaz ihracatı milli firması pazarlama ve satış müdürü Ali Emirani, “İran doğalgazının Hindistan’a ihracatı konusunda üç Hindistanlı firma ile uzlaşma sağlandı” dedi. Emirani, üç Hindistanlı firma ile İran’dan doğalgaz alımı konusunda uzlaştıklarını kaydederek, sağlanan uzlaşma ile ilgili anlaşmanın bir aya kadar imzalanacağını, daha sonra fiyat belirleme ve satış aşamasına geçileceğini kaydetti.

1400 KM UZUNLUĞUNDA DÜNYANIN EN UZUN DENİZALTI BORU HATTI OLACAK

Söz konusu boru hattı Umman denizinin derinliklerinden geçecek ve 1400 km uzunluğunda olacak. Tahminen 4-5 milyar dolara malolacağı öngörülenboru hattı tamamlandığında her gün İran'ın devasa Güney Pars doğalgaz sahasından Hindistan’a 31 milyon metreküp gaz taşıyacak. Hindistanlı boru hattı inşa şirketi SAGE boru hattının fizibilite çalışmalarını gerçekleştirdi.

HİNDİSTAN, İRAN’IN ÇİN’DEN SONRAKİ İKİNCİ BÜYÜK PETROL MÜŞTERİSİ

Dünyanın dördüncü petrol tüketicisi Hindistan, İran’ın da Çin’den sonraki ikinci büyük petrol müşterisi. Hindistan her yıl İran’dan tüketiminin %12’si olan 12 milyar dolarlık ham petrol satın alıyor. İki ülke 1983 Temmuz ayında kurulmuş olan Ortak Komisyon Mekanizması çatısında ekonomik işbirliği konularını düzenli aralıklarla görüşüyorlar.

Önceki ve Sonraki Haberler