1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İran: Günlük doğalgaz üretimimiz yüzde 14 artacak

İran: Günlük doğalgaz üretimimiz yüzde 14 artacak

Enerji Günlüğü - İran'ın, ABD ve Avrupa Birliği'nin ambargosuna rağmen doğalgaz üretimini yüzde 14 artışla, gelecek yıl günlük 800 milyon metreküpe...

İran: Günlük doğalgaz üretimimiz yüzde 14 artacak

Enerji Günlüğü - İran'ın, ABD ve Avrupa Birliği'nin ambargosuna rağmen doğalgaz üretimini yüzde 14 artışla, gelecek yıl günlük 800 milyon metreküpe çıkaracağı belirtildi.

İran Ulusal Petrol Şirketi Yönetici Direktörü Ahmad Qalebani, İran’ın günlük doğalgaz üretimine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ahmad Qalebani, Mart 2014’e kadar İran’ın günlük doğalgaz üretiminin yüzde 14 artarak, 800 milyon metreküpe çıkacağını hedeflediklerini söyledi. Ahmad Qalebani, Mart 2013’te biten İran takvimine göre, geçtiğimiz yıl İran’ın günlük doğalgaz üretiminin 700 milyon metreküp olarak gerçekleştiğini belirterek, “Bu rakamın Mart 2014’e kadar 800 milyon metreküpe çıkmasını hedefliyoruz” dedi.

EN KİLİT NOKTA GÜNEY PARS

Qalebani, Güney Pars Doğalgaz Sahası’nın İran’ın en kilit enerji kaynaklarından biri konumunda olduğunu sözlerine ekleyerek, ”İran’ın doğalgaz üretiminin büyük bölümü bu bölgeden sağlanıyor. Yeni açılacak doğalgaz kuyuları da bu bölgedeki üretime katıkıda bulunacak" açıklamasında bulundu.

28 fazdan oluşan İran Güney Pars Doğalgaz Alanı Katar’la paylaşılıyor ve rezerv kapasitesi 14 trilyon metreküp doğalgaz içeriyor. Bu aynı zamanda dünyanın toplam doğalgaz rezervlerinin ise yüzde 8’ine denk geliyor. Bölgenin İran toprakları içinde kalan büyüklüğü de 3.700 kilometrekare.

5 EYLÜL'DE FAALİYETE GEÇECEK

İran Petrol Bakanı Rostam Qasemi ise 5 Temmuz’daki açıklamasında, İran’ın nükleer enerji programından dolayı İran güdümlü uygulanan ambargolara rağmen Güney Pars Doğalgaz Sahası’ndaki 5 adet fazın Eylül ayında faaliyete başlayacağını duyurarak, bölgedeki 17 fazın geliştirilmesi için gerekli ekipmanların büyük bölümünün ülkenin kendi kaynaklarından sağlanacağını belirtmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler