1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İran, Hindistan`a daha fazla petrol satmak istiyor

İran, Hindistan`a daha fazla petrol satmak istiyor

Enerji Günlüğü - Yaptırımlara bağlı olarak petrol ihracatı 2012'de yüzde 39 azalan İran, Hindistan'a daha fazla petrol satmak istiyor. The Wall Street...

İran, Hindistan`a daha fazla petrol satmak istiyor

Enerji Günlüğü - Yaptırımlara bağlı olarak petrol ihracatı 2012'de yüzde 39 azalan İran, Hindistan'a daha fazla petrol satmak istiyor. The Wall Street Journal’in haberine göre, iki ülke ikili ticareti dengelemenin yollarını ararken İran Pazartesi günü, Yeni Delhi'den İran'dan daha fazla ham petrol satın almasını istedi ve karşılığında Hindistan'dan yaptığı ithalatı artırma sözü verdi. ABD ve Avrupa Birliği'nin Tahran'a nükleer programı nedeniyle uyguladığı yaptırımlar ve küresel finans sistemini İran petrol ticaretine kapatmasına bağlı olarak, İran'ın Hindistan'a yaptığı petrol ihracatı 31 Mart'ta sona eren mali yılda yüzde 26,5 düştü.

 

 

Hindistan yine de İran'dan en fazla ham petrol alan ülkelerden biri. Hindistan'ın İran'dan yaptığı ithalat geçen yıl 11 milyar dolara ulaşırken ithalat ise 2,95 milyar dolarda kaldı. Hindistan bu ticaret açığını, yaptığı nakliyatı tarımsal ürünlerin ötesine taşıyarak kapatmak istiyor. İran ise, Batı'nın kısıtlamaları petrol ihracatına ağırlık yapmaya devam edeceği için Hindistan'a yaptığı petrol satışını artırmak istiyor. Ülkenin petrol ihracatı 2012 yılında yüzde 39 düştü. İki ülke geçen yıl, yaptırımları atlatmak üzere Hindistan'ın ham petrol ithalatının yarısını dolar yerine Hindistan rupisi olarak ödemesine olanak tanıyan bir anlaşma imzaladı. İran bu parayı Hindistan'dan yaptığı ithalatlarda ödeme amaçlı kullanıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler