1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İran ile doğalgaz indirimi görüşmeleri hızlandı

İran ile doğalgaz indirimi görüşmeleri hızlandı

Enerji Günlüğü – İran ile Türkiye’ye yapılacak doğalgaz indirimi görüşmeleri Enerji Bakanlıkları düzeyinde devam edecek.Dün Türkiye’ye resmi...

İran ile doğalgaz indirimi görüşmeleri hızlandı

Enerji Günlüğü – İran ile Türkiye’ye yapılacak doğalgaz indirimi görüşmeleri Enerji Bakanlıkları düzeyinde devam edecek.

Dün Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “Türkiye’ye yapılacak doğalgaz indirimi ile ilgili bakanların bu gece oturup görüşmeleri ve çok hızlı bir şekilde sonuca varabilmeleri için görüşmelere devam etmeleri kararını aldık” dedi.

İki ülkenin stratejik, ekonomik hedeflere ulaşma, özel sektörün yatırımları, kültürel, bilimsel, bölgesel ve uluslararası konularda istişarelere devam etme konusunda kararlı olduğunu vurgulayan Ruhani, “Biz, bugün ilişki kapasitemizi enerji alanında gaz, petrol ve elektrik alanında geliştirmeye karar verdik. Tabii ki bazı pürüzler vardır bu alanlarda. İki ülkenin enerji bakanlarının görüşmeleri lazım” ifadesini kullandı.

DOĞALGAZ FİYATI ÇEŞİTLİ PARAMETRELERE BAĞLI

Ruhani, “Gazın fiyatı çeşitli parametrelere bağlıdır ve kendine özel bir formülü vardır. İki ülkenin gaz fiyatıyla ilgili diğer açılardan haberdar olmaksızın karar vermesi o kadar da kolay değil” dedi.

EN PAHALI DOĞALGAZI İRAN’DAN ALIYORUZ

Türkiye bin metreküp doğalgaz için İran’a yaklaşık 490 dolar ödüyor. İran doğalgazı Rus gazına göre 55, Azeri gazına göre ise 155 dolar daha pahalı. İran’dan fahiş fiyatla alındığı için doğalgaz iç pazarda ucuzlamıyor.

Öte yandan, Türkiye’nin 17 yıl önce imzaladığı 1996 yılında imzalanan ‘al ya da öde’ anlaşması önümüzdeki yıl bitiyor. Önümüzdeki yıl hem fiyatlarda ayarlama yapılacak hem de Azerbaycan’dan çok daha ucuza gaz alınacak.

Yılda 10 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatıyla ilgili 8 Ağustos 1996′da imzalanan anlaşmayla İran’dan 2001 yılından bu yana 65 milyar metreküp doğalgaz alındı. Anlaşma kapsamında, al ya da öde yükümlülüğü gereğince İran’dan 2008-2009 yıllarında alınamayan yaklaşık 5 milyar metreküp miktarında doğalgazın müteakip yıllarda alınması neticesinde 2013 yılı sonu itibari ile toplam 4 milyar metreküpün telafisi yapıldı. 2014 yılında da kalan miktar alınarak İran’a karşı al ya da öde yükümlülüğü telafisi tamamlanacak.

Uzmanlar, söz konusu 5 milyar metreküp doğalgazın bedelinin İran’a ödendiğini belirterek, ne kadar ucuz olsa da bir başka ülkeden doğalgaz alınmasının akıllıca olmayacağını vurguluyor.

Önceki ve Sonraki Haberler