1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İran ile Irak arasında doğalgaz anlaşması!

İran ile Irak arasında doğalgaz anlaşması!

Enerji Günlüğü - İran'ın günde 25 milyon metreküp doğal gazı Irak’ın güç santrallerine pompalamasını sağlayacak anlaşmada imzalar atıldı....

İran ile Irak arasında doğalgaz anlaşması!

Enerji Günlüğü - İran'ın günde 25 milyon metreküp doğal gazı Irak’ın güç santrallerine pompalamasını sağlayacak anlaşmada imzalar atıldı. Buna göre, Irak’ta bulunan üç santrale İran doğal gaz tedarik edecek.

İran Doğalgaz Milli Şirketi Genel Müdürü Cevad Ovci'nin, İran doğalgazını Irak'a taşıyacak anlaşmanın  iki ülke yetkilileri arasında imzalanacağını söylemesinin ardından, İran ile Irak anlaşmaya imzalarını attı.

Azeri Trend Haber Ajansı’nın haberine göre, İran ve Irak anlaşmaya imza attılar. Taraflar arasında imzalanan bu anlaşma ile Irak’ta bulunan üç santrale; Al-Bağdat, Al- Mansur ve Sadr güç santrallerine İran doğal gaz sağlayacak.

Anlaşmanın, İran Petrol Bakanı Rostam Kösemi ile Iraklı meslektaş Abdül Kerem Luaibi tarafından Bağdat’ta imzalandığı bildirildi. Varılan anlaşmaya göre; İran günde 25 milyon metreküp doğal gazı Irak’ın güç santrallerine pompalayacak. Bu anlaşmayla beraber, İran Irak’a yapacağı bu gaz ihracatı ile yılda 3,7 milyar dolar kazanacak.

BORU HATTI İNŞAATI BAŞLADI

Iran Petrol Bakan Yardımcısı Javad Owji’ nin pazar günü verdiği demeçlerde, İranlı yetkililerin yaklaşık 2 yıldır İranlı meslektaşlarıyla görüştüklerini açıklayarak bu görüşmelerin de Tahran, Meşhed ve Bağdat’ta yapıldığını söyledi.

Ayrıca İran Petrol Bakanı Yardımcısı Owji verdiği demeçte, İran ve Irak arasında taşınacak gaz için boru hattı inşaatı çalışmalarının da başladığını belirtti. Boru hattının İran topraklarında kalan 227 kilometre uzunluğundaki kısmının Eylül ayında bitirileceği tahmin ediliyor. Owji buna ek olarak, 122 cm çapı olan boru hattının toplam maliyetinin 342 milyon dolar olduğunu da sözlerine ekledi.

8 MİLYAR DOLARLIK GAZ GELİRİ

İranlı bakan yardımcısı,  anlaşmanın imzalanması için Bağdat’ta hareket etmeden önce şunları söyledi: “İmzalanacak bu anlaşma sadece iki ülke arasındaki bir anlaşma özelliği taşımıyor, ayrıca Avrupa’ya gaz ihracı konusunda İran “yeni bir Troyka” arıyor.  2014 yılında İran’ın yıllık gaz gelirleri 8 milyar dolara yükselecektir.”

Önceki ve Sonraki Haberler