1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İran ile Rusya anlaşmanın eşiğinde

İran ile Rusya anlaşmanın eşiğinde

Enerji Günlüğü - İran ve Rusya, petrol karşılığı mal anlaşması imzalamak için müzakerelerini sürdürüyorlar.Müzakerelere yakın Rus ve İran kaynaklarına...

İran ile Rusya anlaşmanın eşiğinde

Enerji Günlüğü - İran ve Rusya, petrol karşılığı mal anlaşması imzalamak için müzakerelerini sürdürüyorlar.

Müzakerelere yakın Rus ve İran kaynaklarına göre,iki ülke Rusya'nın günde 500,000 varil tutarında İran petrolü almasına karşılık Rus yapımı mal ve malzeme takasını öngören anlaşmanın son ayrıntılarını görüşüyorlar. İran bu anlaşmayla ayda 1.5 milyar dolarlık fazladan gelir edebilecek.

Tahran'ın Rusya dahil altı büyük devletle yapacağı nihai Cenevre anlaşmasından önce uygulamaya girip girmeyeceği bilinmeyen anlaşmanın imzalanması halinde, İran'ın Batı ambargolarıyla zayıflayan petrol ihracatının önemli ölçüde artacağı ve İran'ı nükleer programını durdurmasını hedefleyen bir ön anlaşmayı Kasım ayında kabule zorlayan yaptırımlara karşı bir çıkış olabileceği bildiriliyor.

Bir Rus yetkili konuyla ilgili olarak, görüşmelerin şu anda çok iyi ilerlediği, olumlu bir sonuç alma ihtimalinin yüksek olduğu açıklamasını yaparak, "Ayrıntıları görüşüyoruz, imza tarihi bu ayrıntılara bağlı" dedi.

İsmi açıklanmayan İranlı yetkili ise mümkün olduğunca çabuk anlaşmayı imzalamayı arzuladıklarını belirterek, Ruslarla görüşmelerin sürdüğünü ve Cenevre anlaşması olsun olmasın yakında imzalanacağını umduklarını söyledi.

Rusya'nın takas anlaşması kapsamında İran'a vereceği mal ve malzemelerin niteliği hakkında bir bilgi verilmedi.

İran gazının büyük çoğunluğu Asya’ya ihraç ediliyor. İran gazının en büyük alıcısı ise Çin ve aynı zamanda Çin ABD’nin baskılarına boyun eğmeyerek ithalatında herhangi bir kısıtlamaya gitmiyor. İran gazının diğer alıcıları olan Japonya, Güney Kore, Hindistan, Güney Afrika ve Türkiye bu kısıtlamaya gidiyor.

Kaynak: Reuters

Önceki ve Sonraki Haberler