1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İran ile ticaret için özel bir ödeme mekanizması kurulacak

İran ile ticaret için özel bir ödeme mekanizması kurulacak

Enerji Günlüğü - Nükleer anlaşmanın ABD dışındaki tarafları İran ile petrol dahil ticareti sürdürmek için özel bir ödeme mekanizması kuracak. İran...

İran ile ticaret için özel bir ödeme mekanizması kurulacak

Enerji Günlüğü - Nükleer anlaşmanın ABD dışındaki tarafları İran ile petrol dahil ticareti sürdürmek için özel bir ödeme mekanizması kuracak. 

İran ile 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmanın ABD dışındaki tarafları, ABD'nin uygulayacağını duyurduğu yaptırımlar sonrasında nükleer anlaşmanın devam etmesi ve İran ile ticaretin sürdürülmesi için özel bir mekanizma oluşturmak konusunda anlaştılar. 

ABD'nin İran nükleer anlaşmasından çekilmesi sonrasında anlaşmaya taraf olan ve İran ile iş yapan diğer ülkeler, İran ile Avrupa Birliği (AB) kapsamında kurulacak finansal bir mekanizma üzerinden petrol satışı gelirleri dahil ithalat ve ihracat yapmak için anlaşmaya vardı. İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin'in dışişleri bakanları ve İran dışişleri bakanı, yeni finansal ödeme mekanizması ile ilgili olarak yayımladıkları ortak bildiride "Özel Amaçlı Araç" adı verilen yeni sistemin, "İran'la meşru iş yapan işletmelere yardımcı olmak ve güvence vermek" amacını taşıdığını açıkladı.

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

AB'nin dış politika şefi Federica Mogherini ise, New York'ta yaptığı açıklamada, ödeme kanallarının devam ettirilmesi ve geliştirilmesinin aciliyetinin bilincinde olduklarını ve bu çerçevede İran'ın petrol dahil ihracatıyla ilişkili ödemelerin kolaylaştırılması için özel bir araç oluşturacaklarını belirtti. Mogherini, ödemelerin kolaylaştırılması için aracın kullanılabilir hale gelmesi için İngiltere, Çin, Fransa, Almanya, Rusya ve İran'ın çalışmaları devam ettireceklerini vurguladı.

Önceki ve Sonraki Haberler