1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İran İspanyol Repsol’e petrol gönderdi

İran İspanyol Repsol’e petrol gönderdi

Enerji Günlüğü - ABD’nin nükleer anlaşmadan geri çekilmesi sonrası İran ilk ham petrol kargosunu Batı Karun petrol sahasından İspanyol Repsol şirketine...

İran İspanyol Repsol’e petrol gönderdi

Enerji Günlüğü - ABD’nin nükleer anlaşmadan geri çekilmesi sonrası İran ilk ham petrol kargosunu Batı Karun petrol sahasından İspanyol Repsol şirketine gönderdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın 2015 İran nükleer anlaşmasından çekime kararından sonra İran, ilk ham petrolünü Batı Karun petrol sahasından İspanyol petrol şirketi Repsol'e sattı. Repsol ABD yaptırımlarına rağmen İran’dan ham petrol siparişi verdi. Repsol, spot bazda 500.000 varil Pers Ham Petrolü alacak. 

İran, yaklaşık on gün önce sahada “Pers Petrolü” olarak adlandırdığı yeni bir petrol çeşidinin üretimine başladıklarını açıklamıştı. Repsol’e bu hafta ya da önümüzdeki haftanın başında kargonun ulaşması planlanıyor.

Sahadaki üretim son bir yılda iki kat artarak günde 300 bin varile ulaştı. Bu nedenle Repsol’ün ardından diğer şirketlerin de İran petrolünü almak için istekli olacakları kaydediliyor. 

ABD Başkanı Donald Trump'ın 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesi, Avrupa Birliği'nin (AB) ve bazı müttefik ülkelerin tepkisine neden olmuştu. İran nükleer anlaşmasının arkasında olacaklarını her fırsatta yineleyen AB ülkeleri, Almanya, Fransa ve İngiltere’nin maliye ve dışişleri bakanları tarafından iki gün önce imzalanan mektupta Trump yönetiminin İran’a yönelik yaptırımlarından Avrupalı şirketleri muaf tutması istendi.

 
Önceki ve Sonraki Haberler