1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İran rafineri reformu için yatırımcı arayışında

İran rafineri reformu için yatırımcı arayışında

Enerji Günlüğü – İran, petrol rafineri kapasitesini 14 milyar dolarlık yatırım ile artırarak benzin ithalatının önüne geçmeye hazırlanıyor. Uluslararası...

İran rafineri reformu için yatırımcı arayışında

Enerji Günlüğü – İran, petrol rafineri kapasitesini 14 milyar dolarlık yatırım ile artırarak benzin ithalatının önüne geçmeye hazırlanıyor. 

Uluslararası yaptırımların kaldırılmasının ardından yeniden petrol üretimine odaklanan İran, petrol rafineri kapasitesini önümüzdeki 4 yıl içerisinde yüzde 70’den fazla artırmayı planlıyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) en büyük üçüncü üreticisi, yurtiçi piyasasında satılan akaryakıtın kalitesini yükselme çalışmalarını sürdürürken, benzin ithalatından uzak durmaya çalışıyor. 

İran Ulusal Petrol Rafine ve Dağıtım Şirketi Genel Müdürü Abbas Kazemi, Tahran’da yaptığı açıklamada, ülkenin 5 yeni rafineri tesisi inşa ederek günlük 1.85 milyon varil seviyesindeki mevcut kapasitesini 2020 yılına kadar 3.2 milyon varile çıkaracağını söyledi. Abbas ayrıca, İran’ın var olan rafinerilerini daha yüksek kaliteli benzin üretilmesi amacıyla iyileştirebilmesi için yaklaşık 14 milyar dolarlık bir yatırıma ihtiyacı olduğunu ve hükümetin Güney Kore ve Japonya’dan girişimcilerle görüşmeler gerçekleştirdiğini ifade etti. 

Nükleer programı nedeniyle 2012’de uygulanmaya başlayan yaptırımlar ülkenin uluslar arası petrol piyasalarına erişimini engelliyordu. Yaptırımların Ocak ayında kaldırılmasının ardından petrol üretimi yaptırım öncesi seviyelere yeniden yaklaşan İran, doğal gaz üretimini de artırdı.

PETROL KONTRATLARINDA YENİ MODEL

İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh, 10 Haziran’da yaptığı açıklamada ülkenin enerji sektörüne milyarlarca dolarlık yatırım çekmesi amacıyla oluşturulan yeni petrol kontratlarının onay için hükümete iletildiğini söyledi. İlk kontratın üç ay içerisinde yabancı bir şirketle imzalanacağını belirten Zanganeh, Bakanlığın bu yeni kontrat modeli üzerinde iki yıl çalıştığını söyledi.

Güneş DOĞAN

 

Önceki ve Sonraki Haberler