1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İran, Suriye'ye giden petrolün fiyatını ikiye katladı

İran, Suriye'ye giden petrolün fiyatını ikiye katladı

İran, Suriye'ye giden petrolün fiyatını ikiye katlayarak varil başına 70 doların üzerine çıkarıyor ve şimdi petrolü Şam'a krediyle göndermeyi reddederek peşin ödeme talep ediyor. 

İran, Suriye'ye giden petrolün fiyatını ikiye katladı

Enerji Günlüğü - Suriye'nin petrol tüketiminin yarısından fazlasını oluşturan İran petrolünün sevkiyatına getirilen yeni kısıtlamalar, zaten zor durumda olan Suriye ekonomisini daha da zorluyor. Ajans Bizim'in The Wall Street Journal'a dayandırdığı habere göre uzmanlar, yakıt kıtlığının on yıl önce Suriye'de iç savaşın başlamasından bu yana en kötü durumda olduğunu söyledi.

İran, Rusya ile birlikte, ülkedeki protestoların başladığı 2011'den bu yana Suriye'deki Mevcut Beşar Esad ve hükümetinin ana askeri destekçisi oldu.

Şimdi İran'daki ekonomik kriz, onun Orta Doğu'da daha fazla nüfuz satın almasını engelliyor ve bu durum Tahran'ı Suriye'den aldığı petrolün tam bedelini almaya zorluyor.

Yetkililer, kendisi de ekonomik kriz ve aylardır devam eden protestolara yönelik hükümet baskısı ile kuşatılmış olan İran'ın petrolünü Suriye gibi bir müttefike bile ucuza satmayı göze alamayacağını söyledi.

Tahran'daki Petrol, Gaz ve Petrokimya Ürünleri İhracatçıları Birliği sözcüsü Hamid Huseyni, "Suriye'ye düşük fiyatlarla satış yapmak için hiçbir neden yok" dedi ve İranlı üreticilerin artık "baskı altında" olduğunu ekledi.

Ekonomi, İran'ın petrol endüstrisi ve ihracatı üzerindeki ABD yaptırımlarından zarar görmeye devam ederken, İran'ın bazı bölgelerinde enflasyon Aralık ayında yüzde 48'i aştı.

İran ve dünya güçleri arasında Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nı (KOEP) veya yaygın olarak bilinen şekliyle İran nükleer anlaşmasını yeniden canlandırma olasılığına ilişkin müzakereler geçen yıl durdu ve yakında yeniden başlayabileceklerine dair işaretler de yok. 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler