1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İran, Total ile doğal gaz anlaşması imzaladı

İran, Total ile doğal gaz anlaşması imzaladı

Enerji Günlüğü - İran, dünyanın sayılı büyük gaz sahalarından olan Güney Pars doğal gaz sahasının geliştirilmesi için Fransız enerji şirketi...

İran, Total ile doğal gaz anlaşması imzaladı

Enerji Günlüğü - İran, dünyanın sayılı büyük gaz sahalarından olan Güney Pars doğal gaz sahasının geliştirilmesi için Fransız enerji şirketi Total ile resmi bir anlaşma imzaladı.

İran, ABD ve AB tarafından kendisine uygulanan yaptırımların geçen yıl hafifletilmesinin ardından Avrupalı büyük enerji şirketleri ile anlaşmalar imzalamaya start verdi. İran bugün ülkenin devasa doğal gaz sahası Basra Körfezi’nde bulunan Güney Pars sahasının 11. fazını geliştirmek için Fransız enerji şirketi Total ile resmi bir anlaşma imzaladı.  Anlaşmayı Total CEO'su Patrick Pouyanne ve İran Petrol Bakanı Bijan Zangeneh Tahran'da imzaladı.

20 yıllık anlaşmanın son derece cazip koşullara sahip olduğu kaydediliyor. 

Total ve Çinli China National Petroleum Corp. (CNPC) geçtiğimiz Kasım ayında İran Ulusal Petrol Şirketi ile sahaya ilişkin 4.8 milyar dolar değerinde bir ön anlaşma imzalamışlardı. Bugün kesinleşen anlaşmaya göre, sahada  Total'in projede yüzde 50,1, Çinli CNPC'nin yüzde 30 ve İranlı Petropars'ın yüzde 19,9 hissesi olacak. 

SAHA GÜNDE 370 BİN VARİL GAZ KAPASİTESİNE SAHİP

Dünyanın en büyük gaz rezervine sahip sahalarından biri olan Güney Pars Sahasında çalışmalar İran'a uygulanan ekonomik ve nükleer yaptırımlar nedeniyle tam olarak geliştirilemedi. Sahanın günde 370 bin varil gaz üretim kapasitesine sahip olduğu tahmin ediliyor.

Total, İran'a uygulanan ekonomik yaptırımlar nedeniyle 2012 yılında terketmek zorunda kaldığı İran'ın Güney Pars Doğalgaz Sahası’ndaki çalışmalarına, ekonomik yaptırımların kaldırılması ardından canlandırılması karşılığında yaptırım öncesi fiyattan indirimli olarak devam etmek istiyor.

TOTAL, İRAN GÜNEY PARS SAHASINDAN HİSSE SATIN ALACAK

TOTAL İRAN GAZINA 1 MİLYAR DOLAR YATIRACAK

Önceki ve Sonraki Haberler