1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İran Türkiye'ye yapacağı doğalgaz cezası ödemesine çare arıyor

İran Türkiye'ye yapacağı doğalgaz cezası ödemesine çare arıyor

Enerji Günlüğü - İran’ın Türkiye’ye 2 milyar dolarlık doğalgaz cezasında ödeme pazarlığı devam ediyor. Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin...

İran Türkiye'ye yapacağı doğalgaz cezası ödemesine çare arıyor

Enerji Günlüğü - İran’ın Türkiye’ye 2 milyar dolarlık doğalgaz cezasında ödeme pazarlığı devam ediyor. 

Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin Ankara ve Tahran arasındaki doğalgaz fiyatı anlaşmazlığında Türkiye lehine karar vermesi üzerine İran’ın Türkiye’ye iki milyar dolarlık doğalgaz cezası ödeme tarihi yaklaştı. Bu konuyla ilgili taraflar arasında pazarlıkların devam ettiği belirtilirken, ceza ödenmesi konusunda iki seçenekten söz ediliyor. 

FarsHaberAjansı’na göre İran’a ait doğalgaz şirketinin, Türkiye’ye ödeyecek nakdi yok. Ödemenin nasıl yapılacağı konusunda ise iki senaryodan söz ediliyor. Haberde “Bir senaryo İran’ın iki yıl boyunca Türkiye’ye bedava doğalgaz vermesi. Diğer senaryo ise daha uzun bir süre Türkiye’ye ihraç edilen doğalgaz için bedelini almayarak ceza bedelini tamamlamak” denildi.

Uluslararası Tahkim Mahkemesi, Şubat ayında Türkiye’nin İran doğalgazında indirim talebini haklı bularak fiyatta indirim kararı vermişti. Türkiye'nin, 480 dolar ile en pahalı doğalgazı aldığı İran ile verdiği hukuk savaşının ikinci ayağını kazanmasının ardından İran, 2011'den itibaren fiyatta yüzde 10-15 indirimi kabul ettiğini bildirmişti. 

İRAN GAZINDA İNDİRİM

Önceki ve Sonraki Haberler