1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. İran ve Fransa nükleer füzyon ile elektrik üretecek

İran ve Fransa nükleer füzyon ile elektrik üretecek

Enerji Günlüğü - Dünyanın en iddialı enerji projelerinden Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktör (ITER) projesi kapsamında iş birliği yapan İran...

İran ve Fransa nükleer füzyon ile elektrik üretecek

Enerji Günlüğü - Dünyanın en iddialı enerji projelerinden Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktör (ITER) projesi kapsamında iş birliği yapan İran ve Fransa, nükleer füzyon ile 500 Mw elektrik üretecek.

İran Atom Enerjisi Kurumu (İAEK) Sözcüsü Behruz Kemalvendi, Fransa ile nükleer alanda iş birliklerini geliştirdiklerini söyledi. Dünyanın en iddialı enerji projelerinden ITER yani Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktör projesi kapsamında iş birliği yapan İran ve Fransa nükleer füzyon ile 500 Mw elektrik üretmeyi hedefliyor.

Proje kapsamında İran ve Fransa'nın iş birliği ile 2030 yılına kadar ilk kez nükleer füzyonla 500 Mw elektrik enerjisi üretilecek.

Ayrıca geçtiğimiz günlerde Arak reaktörünü yeniden yapılandırmak için Çin ve ABD ile görüşmek üzere bir araya geleceklerini duyuran Kemalvendi, Çin ile Arak reaktörü hakkında müzakerelerin yapıldığını da belirtti.

ITER, maddenin plazma olarak bilinen hâlinden elektrik üreten bir güç kaynağı yaratmak amacıyla oluşturulmuş uluslararası bir araştırma ve mühendislik projesi. Deneysel reaktör çalışmaları yaklaşık 10 yıldır Fransa Atom Enerjisi Kurumu tarafından kurulmuş bir araştırma merkezi olan Cadarache'da yürütülüyor. Projeye, Avrupa Birliği, Rusya Federasyonu, Amerika Birleşik Devletleri, Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore, Hindistan ve Japonya gibi ülkeler de katılıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler