1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İran ve Suriye doğalgaz hattıyla bağlanacak

İran ve Suriye doğalgaz hattıyla bağlanacak

Enerji Günlüğü - Şubat ayının 19’unda Irak’ın onayının ardından İran ve Suriye’yi birbirine bağlayacak olan doğalgaz boru hattının çalışmalarına...

İran ve Suriye doğalgaz hattıyla bağlanacak

Enerji Günlüğü - Şubat ayının 19’unda Irak’ın onayının ardından İran ve Suriye’yi birbirine bağlayacak olan doğalgaz boru hattının çalışmalarına başlandı.

Rusya’dan sonra dünyanın en geniş doğalgaz sahalarına sahip olan Rusya, gaz projelerini artırmak amacıyla yerli ve yabancı yatırımlara hız verdi. Salı akşamı yapılan açıklamada, Irak Kabinesi’nin Irak Petrol Bakanı Abdülkerim el Luaybi’ye 10 milyar dolarlık bir çerçeve anlaşma imzalaması için talimat verdiği bildirildi. Proje, dünyadaki en büyük doğalgaz alanı olan Assaluyeh bölgesinden çıkarılan gazın Suriye ve diğer pazarlara dağıtılması için tasarlandı.  Enerji uzmanları, boru hattının gelecekte Lübnan ve Avrupa’ya kadar uzanabileceğine dikkat çekiyor. 

Hattın, Irak topraklarından geçecek olan ilk 225 kilometrelik bölümünün ilk tahminlere göre bu yılın Haziran ayında tamamlanması bekleniyor. Hat, İran’ın güneyindeki Assaluyeh bölgesini Irak ve Suriye’ye bağlayacak, günlük 110 milyon metreküp kapasiteye sahip olacak. İran  gazının 20 milyon metreküplük kısmı, Irak’taki üç tesise aktarılacak. 25 milyon metreküplük kısmı ise doğrudan Suriye’ye aktarılacak. İran Petrol Bakanı Yardımcısı Cevad Oji, “Hattın yapımıyla ilgili mutabakat zaptı Temmuz 2012’de imzalanmıştı. Yeterli fon sağlandığı sürece projenin 3-5 yıl içinde tamamlanması bekleniyor” diye konuştu.