1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İran'dan ABD'ye karşı hamle!

İran'dan ABD'ye karşı hamle!

Enerji Günlüğü - İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, nükleer anlaşmanın ABD tarafından ihlal edilmesi yönünde atılan adımlara tepki olarak hukuki...

İran'dan ABD'ye karşı hamle!

Enerji Günlüğü - İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, nükleer anlaşmanın ABD tarafından ihlal edilmesi yönünde atılan adımlara tepki olarak hukuki takip ve nükleer yakıtlı gemiler konusunda çalışılması talimatı verdi.

Nükleer anlaşmaya ilişkin yükümlülüklerini ihmal etmesi ve son zamanlarda anlaşmanın ihlali olarak sayılan “ISA” yasasının uzatan ABD'ye karşı İran'dan bir karşı hamle geldi. İran Mehr haber ajansı, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi'ye mektup yazan Ruhani'nin, ABD'nin nükleer anlaşmayı ihlal etme adımlarına karşılık gerekli uluslararası ve hukuki takip işlemlerinin sağlanması ve nükleer enerjiyle çalışan gemiler konusunda araştırmalar yapılmasını istediğini duyurdu.

Mektupta, "ABD Hükümeti’nin nükleer anlaşmaya ilişkin yükümlülüklerini ihmal etmesi ve son zamanlarda anlaşmanın ihlali olarak sayılan “ISA” yasasının uzatılması doğrultusunda, Yüksek Milli Güvenlik Konseyi ve Nükleer Anlaşma Denetleme Heyeti’nin yönergelerinin uygulanması için Dışişleri Bakanlığı'na bu anlaşmanın ihlaliyle ilgili, gerekli uluslararası ve hukuki takip işlemlerinin sağlanması ciddiyetle emrediliyor." denildi.

Ruhani ayrıca, bilgi ve araştırma merkezlerinin işbirliğiyle ileriye dönük nükleer programında kullanmak üzere yakıt üretiminin tasarlanıp incelenmesi ve bütün bunların uygulanmasıyla ilgili en fazla üç ay içinde program takviminin Cumhurbaşkanlığı'na iletilmesi talimatını da verdi.

ABD'DEN AÇIKLAMA ANLAŞMAYA TERS DEĞİL AÇIKLAMASI

Öte yandan ABD yönetimi, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin nükleer yakıtlı gemiler konusundaki talimatının, Tahran yönetimi ile Batılı ülkeler arasında varılan nükleer anlaşmaya aykırı olmadığını bildirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler