1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İran’dan Basra Körfezi'nde yeni petrol keşfi

İran’dan Basra Körfezi'nde yeni petrol keşfi

Enerji Günlüğü - Dünyanın dördüncü büyük petrol rezervlerine sahip İran, Basra Körfezi’nde açtığı kuyuda yüksek gravitede yeni bir petrol keşfi...

İran’dan Basra Körfezi'nde yeni petrol keşfi

Enerji Günlüğü - Dünyanın dördüncü büyük petrol rezervlerine sahip İran, Basra Körfezi’nde açtığı kuyuda yüksek gravitede yeni bir petrol keşfi gerçekleştirdi.

İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene, bir basın toplantısı düzenleyerek, Basra Körfezi'ndeki Minu Adası'nda yapılan sondaj çalışmalarında ilk kez yüksek kalitede petrol bulunduğunu duyurdu.

Basra Körfezi'nde yer alan Huzistan eyaletine bağlı Minu Adası'nda dün bir kuyuda yapılan sondaj çalışmaları sırasında 3770 metre derinlikte ulaşılan petrolün API gravite değeri 40 olarak ölçüldü. 

RUHANİ: PETROL SATIŞI İÇİN FARKLI YOLLAR KULLANMAKTAYIZ

yaklaşık 155 milyar varil ham petrol rezervi bulunan İran, ABD yaptırımları nedeniyle petrolünü pazarlamada oldukça zor bir dönemden geçiyor. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de bir açıklama yaparak bu konuda farklı yollar kullandıklarını kaydetti. 

Ruhani, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarında başarısız olduğunu belirterek, “Petrol satışı için farklı yollar kullanmaktayız” dedi. 

ABD tarafından uygulanan yaptırımların acımasız ve zalimce olduğunu vurgulayan Ruhani İran halkının yaptırımlardan etkilendiğini belirterek, “Bu yaptırımlar devletin herhangi bir kurumunu değil, doğrudan halkı hedef almaktadır” dedi. İran’ın bölgedeki jeopolitik konumuna işaret ederek küresel enerji piyasasından silinecek bir ülke olmadığını kaydeden Ruhani, “Petrol üretimi ve satışında elimizdeki tüm imkanlardan yararlanacağız” şeklinde konuştu. 

ABD Başkanı Donald Trump nükleer anlaşmadan ayrılma kararı sonrasında, İran’a yönelik iki aşamalı yaptırım kararı almış ve 4 Kasım tarihinde yürürlüğe giren yaptırımlar ile birlikte hedefin İran’ın petrol satışını sıfıra indirmek olduğunu belirtmişti. ABD’nin nükleer anlaşmadan ayrılması ile birlikte yoluna Avrupa Birliği (AB) ile devam eden İran, Avrupa ülkeleri ile yeni bir özel ödeme mekanizmasının geliştirildiğini açıklamıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler