1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İran’dan Hürmüz Boğazı tehdidi

İran’dan Hürmüz Boğazı tehdidi

Enerji Günlüğü - OPEC’in 3. büyük petrol ihracatçısı olan İran, ABD yaptırımları nedeniyle petrol satışının engellenmesi halinde Hürmüz Boğazı'ndan...

İran’dan Hürmüz Boğazı tehdidi

Enerji Günlüğü - OPEC’in 3. büyük petrol ihracatçısı olan İran, ABD yaptırımları nedeniyle petrol satışının engellenmesi halinde Hürmüz Boğazı'ndan petrol gemisi geçişlerine izin vermeyeceğini açıkladı.

İran'la uluslararası toplum arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan ABD’nin çekilmesi ve ardından da uluslararası camiadan İran’la olan petrol ticaretlerini Kasım ayı itibariyle sonlandırmalarını istemesi üzerine İran’dan ilk en sert açıklama geldi. Young Journalists Club adlı bir portalın haberine göre, İran Devrim Muhafızları komutanlarından İsmail Kevseri, ülkesinin petrol satışının engellenmesi halinde Hürmüz Boğazı'ndan petrol gemisi geçişlerine izin vermeyeceklerini söyledi. Kevseri, "İran petrolünü durdurmak istiyorlarsa, biz de o zaman Hürmüz Boğazı'ndan petrol sevkiyatlarına izin vermeyiz" dedi. 

İRAN’DAN FİYAT UYARISI

Öte yandan İran'ın OPEC Büyükelçisi Hüseyin Kazempour Ardebili, ABD Başkanı Donald Trump'ın politikalarının neden olduğu arz aksaklıklarından kaynaklı olarak petrol fiyatının yakın zamanda 100 dolar/varil seviyesine yükseleceğini savundu. Kazempour Ardebili, "Trump, İran'ın global petrol piyasalarına erişimini engellemeye çalışırken, petrol fiyatlarını aşağı getirmekle çok fazla ilgilenmeyen Suudi Arabistan ve Rusya'nın esiri haline gelecek. Tüm dünyada petrol müşterilerinin gereksiz fiyatlar ödemesinin sorumluluğu sadece Trump'ın omuzlarında ve 100 dolar/varilin üzerinde petrol fiyatı geliyor" diye konuştu. 

 
Önceki ve Sonraki Haberler