1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İran’dan yabancı yatırımcılara çağrı

İran’dan yabancı yatırımcılara çağrı

Enerji Günlüğü - İran Petrol Bakanı Rostam Qasemi, İran petrol ve gaz endüstrisinin yabancı yatırımcılar için bir fırsat olduğunu ve bunun kaçırılmaması...

İran’dan yabancı yatırımcılara çağrı

Enerji Günlüğü - İran Petrol Bakanı Rostam Qasemi, İran petrol ve gaz endüstrisinin yabancı yatırımcılar için bir fırsat olduğunu ve bunun kaçırılmaması gerektiğini söyledi.

Almanya’da düzenlenen ve enerji güvenliğinin tartışıldığı uluslararası konferansa katılan İran Petrol Bakanı Rostam Qasemi, Alman petrol yöneticileri ve ekonomistleriyle gerçekleştirdiği toplantıda, yabancı yatırımcılara çağrıda bulundu.

Bakan Rostam Qasemi, Amerikan güdümlü ambargolara rağmen İran’ın petrol gaz ve enerji sektöründeki yatırım potansiyeline dikkatleri çekerek, ambargoların İran için bazı problemler yaratsa da ülkedeki petrol gelişimini engelleyemediğini belirtti.

“Yatırımcılar İran’daki fırsatları yakalamalı”

Batının ambargolarına rağmen İran petrol endüstrisinin gelişim trendini sürdürdüğünü ve bu ambargoların üzerlerinde yarattığı etkileri fırsata dönüştürerek, üst orta ve alt endüstrilerde kendi kendilerine yetme başarısına ulaştıklarını anlatan Rostam Qasemi, “Yabancı ekonomik girişimleri İran’ın çeşitli petrol, gaz ve petrokimyasal endüstrilerdeki fırsatları yakalamaya çağırıyoruz” dedi.

İran’a uygulanan ambargonun amacı ne?

2012 yılı başında Amerika ve AB İran’ın petrol ve finans sistemine yaptırımlar uyguladı. Bunların amacı başka ülkelerin İran’dan petrol almasını engellemek ve İran Merkez Bankası’yla para alışverişi yapılmasını engellemek. Söz konusu yaptırımlar 2012 yazında devreye girdi ve  2012 Kasım’ında ise ABD Senatosu İran’ın enerji, liman, nakliye ve gemi imalatı sektörlerine yönelik yeni yaptırımlar uyguladı.

ABD’nin başını çektiği yaptırımlar İran’ın yürüttüğü Nükleer Enerji Programı’nın sivil amaçlar taşımadığı ve nükleer laboratuvarlarının kapılarını Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na açmadığı gerekçesiyle yapılıyor. Ancak İran tarafı bu gerekçeyi kabul etmeyerek, Nükleer Enerji Programı yürütmeye haklarının olduğunu söylüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler