1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. İran’ın Rusya’dan yeni nükleer santral isteği

İran’ın Rusya’dan yeni nükleer santral isteği

Enerji Günlüğü - İran Haber Ajansı FNA’nın haberine göre, İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecat, İran ile Rusya arasındaki nükleer enerji alanındaki...

İran’ın Rusya’dan yeni nükleer santral isteği

Enerji Günlüğü - İran Haber Ajansı FNA’nın haberine göre, İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecat, İran ile Rusya arasındaki nükleer enerji alanındaki işbirliği genişlemesi ihtiyacının altını çizerek, Rusya’ya İran’a yeni nükleer santraller yapması çağrısında bulundu.

Rusya ve İran arasındaki yeni nükleer santraller yapımı  hakkındaki ilk görüşmeler İran ve Rus yetkililer arasında Salı günü gerçekleşti. Doğalgaz İhraç Eden Ülkeler Forumu'na katılan Ahmedinecat, Rusya Devlet Başkanı Putin'le yaptığı ikili görüşmede, İran'da yeni santrallerin inşası konusunda istekli olduklarını ifade etti.

İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecat, Rusya'nın İran'a daha fazla nükleer santral yapması için görüşmelerin devam ettiğini, projenin uygulamaya başlaması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kararının gerektiğini söyledi.

Ahmedinecat, "Buşehr Nükleer Santrali elektrik üretimine başladı. Bu Rusya ve İran arasında işbirliğinin önemli bir sembolü. Ben bu alanda iş birliğimizin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Daha fazla nükleer santral inşa etmeliyiz." talebinde bulundu.

3 Ağustos'ta görev süresi dolacak İran Cumhurbaşkanı, Putin'le konuşmasında, "Uygulamanın başlaması için sizin onayınız gerekiyor. Sonrasında çalışmalara geçilir" dedi.

Buşehr Nükleer Santrali hakkında..

Elektrik üretim kapasitesi 1000 MW olan Buşehr Nükleer Santrali için İran ile Rusya arasında 1995 yılında anlaşma imzalanmış ve 1999’da inşasının bitmesi kararı alınmıştı. Ancak proje Rus tarafınca sürekli ertelenmiş ve Rusya fiziksel olarak inşaatı geçen yaz bitirmişti. Santralin tam kapasite ile çalışması ise 2014 yazında başlayacak.

2011’de 500 MW elektrik enerjisi gücü elde edilen santralin resmi açılışı 2012 Eylül’ünde yapılmıştı. Santral Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın tam denetimi altında çalışıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler