1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. IRENA: Elektriğin yüzde 90’ı yenilenebilirden sağlanacak

IRENA: Elektriğin yüzde 90’ı yenilenebilirden sağlanacak

IRENA, 2050 yılı itibarıyla enerji dönüşümü kapsamında temel enerji kaynağı haline gelecek elektriğin yüzde 90'ının yenilenebilir kaynaklardan sağlanacağını öngörüyor.

IRENA: Elektriğin yüzde 90’ı yenilenebilirden sağlanacak

Enerji Günlüğü - IRENA, 2050 yılı itibarıyla enerji dönüşümü kapsamında temel enerji kaynağı haline gelecek elektriğin yüzde 90'ının yenilenebilir kaynaklardan sağlanacağını öngörüyor.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) Dünya Enerji Dönüşümleri Görünümü Raporu’na göre, Paris Anlaşması'nın küresel ısınmayı 1,5 C ile sınırlama taahhüdünü karşılayan 2050 senaryosu çerçevesinde, yenilenebilir enerji, yeşil hidrojen ve modern biyoenerji gelecekte enerji dünyasına hakim olacak. 2050'deki karbondan arındırma çözümlerinin % 90'ından fazlasının doğrudan tedarik yoluyla yenilenebilir enerjiyi, elektrifikasyonu, enerji verimliliğini, yeşil hidrojeni ve karbon yakalama ve depolamalı biyokütleyi içereceğini belirten IRENA, fosil temelli karbon yakalama ve depolamanın oynayacağı rolün sınırlı olduğunu ve nükleerin katkısının da bugünkü seviyelerde kalacağını öngörüyor. Ajansa göre ayrıca net sıfır karbon enerji sistemi için kanıtlanmış teknolojiler bugün büyük ölçüde mevcut. 

IRENA, toplam enerji tüketiminde elektriğin mevcut % 21’lik payını % 50’ye çıkararak temel enerji kaynağı olacağını belirtiyor. Elektrik ihtiyacının yaklaşık % 90'ının yenilenebilir kaynaklardan sağlanacağını, geri kalanının ise gaz ve nükleerden sağlanacağını öngörüyor.

FOSİL YAKIT KULLANIMI %75 AZALACAK

Kuruluşun değerlendirmesinde, enerji geçiş politikalarının şimdi yürürlüğe konması halinde 2050 yılı itibarıyla küresel fosil yakıt kullanımının % 75'ten fazla düşeceği tahmin edildi. Enerjide dönüşüm süreci sayesinde küresel petrol talebinin bir daha 2019 yılı seviyelerine ulaşılamayabileceği yorumu yapılarak, doğal gaz talebinin de 2025'te zirveyi görebileceği kaydedildi. 2050 yılı itibarıyla küresel petrol üretiminin %85 azalarak günlük 11 milyon varile ineceği öngörüsünde bulunuldu. 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler