1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. IRENA: HES’lerin modernize edilmeleri gerek

IRENA: HES’lerin modernize edilmeleri gerek

IRENA, emisyonsuz bir dünya hedefine ulaşmak için küresel hidroelektrik santrali kurulu gücünün 2050 yılına kadar iki katından fazla artması gerektiğini açıkladı. Bu da yıllık yatırımların beş kat büyümesini gerektiriyor.

IRENA: HES’lerin modernize edilmeleri gerek

Enerji Günlüğü - Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı - IRENA, hidroelektrik santrallerinin küresel elektrik sistemlerine kritik hizmetler sunmaya devam edebilmeleri için modernize edilmeleri gerektiğini açıkladı.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı - IRENA tarafından yayınlanan yeni bir rapor, hidroelektrik santrallerinin küresel elektrik sistemlerine kritik hizmetler sunmaya devam edebilmeleri için modernize edilmeleri gerektiğini ortaya koyuyor. Raporda enerji sektöründeki mevcut eğilimlerin, hidroelektrik enerjisinin rolünde değişikliklere yol açarak, bu varlıkların tasarlanma, işletilme ve bakım yöntemlerinin ayarlanması ihtiyacını doğurduğuna dikkat çekiliyor. 

Hidroelektrik santrallerin modern enerji sistemi gereksinimlerini karşılamak için eskiyen filoları modernize etmek; yeni yatırımları çekmek ve enerji üretiminin ötesinde hidroelektrik tarafından sağlanan tüm hizmetleri ödüllendirmeyen pazar yapılarının ve iş modellerinin güncellenmesi gibi zorluklarla karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Rapor ayrıca, hidroelektrik planlama ve geliştirmenin ancak sürdürülebilirlik ve dayanıklılık yönleri dikkate alındığında başarılı olacağını vurguluyor. 

“SON TEKNOLOJİK GELİŞMELERDEN YARARLANMAK ÖNEMLİ”

IRENA Genel Direktörü Francesco La Camera, hidroelektrik santrallerinin, bir yüzyıldan uzun süredir etkili bir temiz enerji üretimi kaynağı olduğunu kaydederek, “Bununla birlikte, hızla gelişen enerji ortamında, gelecekteki rolünü yeniden değerlendirmek ve sürdürülebilirliğini ve iklim direncini sağlarken potansiyelini en üst düzeye çıkarabilecek son teknolojik gelişmelerden yararlanmak önemlidir” ifadesini kullandı. 

YILLIK YATIRIMLAR 5 KAT ARTTIRILMALI

IRENA'nın 1,5°C Senaryosuna göre, dünyanın tamamen karbondan arındırılması ve Paris Anlaşmasında belirlenen iklim hedeflerine ulaşılması, pompajlı depolama hidroelektrik dahil olmak üzere hidroelektrik kurulu kapasitesinin 2050 yılına kadar iki katından fazla artması gerekiyor. Bu ise hidroelektrikteki yıllık yatırımların kabaca beş kat büyümesini gerektiriyor.

HES POTANSİYELİNİN ÇOĞU GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE

Bununla birlikte hidroelektrik potansiyelinin daha çok gelişmekte olan ülkelerde bulunduğuna dikkat çeken Rapor, finans kuruluşlarının yerel risklerin ve sınırlamaların üstesinden gelmek ve çok ihtiyaç duyulan yatırımları bu bölge ve ülkelere yönlendirmek için hükümetlerle birlikte çalışması gerektiğine vurgu yapıyor.

Politika desteği ve yatırım, bunların sürdürülebilirliğini ve iklim direncini sağlamayı amaçlamalıdır.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler