1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. IRENA ve AB Ukrayna’nın enerji geçişi için devrede

IRENA ve AB Ukrayna’nın enerji geçişi için devrede

IRENA ve Enerji Topluluğu Sekreterliği Ukrayna'daki yenilenebilir yatırımların riskini azaltmak için güçlerini birleştiriyor. Bu iş birliği ile Ukrayna'da sürdürülebilir enerjiye geçiş hızlandırılacak.

IRENA ve AB Ukrayna’nın enerji geçişi için devrede

Enerji Günlüğü - Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı - IRENA ve Enerji Topluluğu Sekreterliği dün, Ukrayna'daki sürdürülebilir enerji girişimlerini desteklemek için birlikte yakın çalışma niyetlerini ifade eden bir anlaşma imzaladı. Ortaklık, şeffaflığın ve en iyi uygulamalara bağlılığın sağlanması amacıyla projelerin teklif edileceği, değerlendirileceği ve finanse edileceği koşulları nihai hale getirmek için ayrıntılı müzakerelerle ilerleyecek.

IRENA TEKNOLOJİ UZMANLIĞINI KULLANACAK

Anlaşma uyarınca IRENA, yenilenebilir enerji teknolojilerindeki uzmanlığını kullanacak ve Enerji Dönüşümü Hızlandırıcı Finansmanı (ETAF) Ortakları tarafından daha sonra fon değerlendirilmesi için Ukrayna Enerji Destek Fonu çerçevesinde sunulan proje tekliflerini araştıracak. IRENA, proje kolaylaştırma çalışmaları, ETAF ve İklim Yatırımı (CIP) platformları aracılığıyla, Ukrayna da dahil olmak üzere Üyelerindeki enerji dönüşümü projelerine yatırım yapmak isteyen çeşitli finansörlerden oluşan bir ağ oluşturdu.

Nisan 2022'de Avrupa Komisyonu ile Ukrayna Enerji Bakanlığı arasında yapılan bir anlaşmayla başlatılan Ukrayna Enerji Destek Fonu, Enerji Topluluğu Sekreterliği tarafından yönetiliyor. Fon, halihazırda çeşitli katkıda bulunanlardan yaklaşık 500 milyon euroyu harekete geçirdi.

UKRAYNA’NIN ENERJİ GEÇİŞİ HIZLANDIRILACAK

IRENA Genel Müdürü Francesco La Camera yaptığı açıklamada, "Bu işbirliği, kaynaklarımızı ve uzmanlığımızı en çok ihtiyaç duyulan yerde uygulamamıza olanak tanıyarak Ukrayna'da sürdürülebilir enerjiye geçişi hızlandırıyor” dedi. 

Enerji Topluluğu Sekreterliği Direktörü Artur Lorkowski ise "IRENA ile olan işbirliğimiz, yenilenebilir çözümlerin Ukrayna'nın enerji dirençliliği çabalarına dahil edilmesi yönünde önemli bir adımdır. Bu ortaklık, savaşın ortasında büyük ölçekli yenilenebilir projelere yapılan özel yatırımların riskini azaltmak için hayati önem taşıyor” ifadesini kullandı.