1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. İsdemir'in hukuk mücadelesi: Enerji üreten sanayiciye müjde

İsdemir'in hukuk mücadelesi: Enerji üreten sanayiciye müjde

Enerji Günlüğü – Anayasa Mahkemesi, kendi tüketimi için elektrik veya gaz üreten sanayi tesislerinin belediyelere ödediği tüketim vergisiyle ilgili yeniden...

İsdemir'in hukuk mücadelesi: Enerji üreten sanayiciye müjde

Enerji Günlüğü – Anayasa Mahkemesi, kendi tüketimi için elektrik veya gaz üreten sanayi tesislerinin belediyelere ödediği tüketim vergisiyle ilgili yeniden yargılama istedi. 

İskenderun Demir ve Çelik AŞ, kendi tesislerinde ürettiği ve yine kendi sınai üretimi için kullanılan elektrik ve kok gazı tüketim miktarı üzerinden, belediye tarafından alınan elektrik ve havagazı tüketim vergisinin tahakkuktan terkini ve ödenen vergilerin iadesi talebi ile 2012 yılından beri her ay dava açıyordu. Bu davalar, ilk derece mahkemesinde ve Danıştay’da şirket aleyhine sonuçlanmıştı. 

YENİDEN YARGILAMA YAPILACAK

Bunun üzerine İskenderun Demir ve Çelik AŞ, 15 Ocak 2015 tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkını kullanmıştı. Anayasa Mahkemesi, dosyayı inceleyerek şirketin mülkiyet hakkının ihlal edildiğine ve mülkiyet hakkı ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için ilgili davalarda yeniden yargılama yapılmasına karar verdi. 

Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı, mülkiyet hakkının ihlaline işaret ediyor ve kendi ürettiği enerjiyi tüketirken vergi ödemek istemeyen sanayi tesislerinin lehine bir gelişme olarak değerlendiriliyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler