1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İŞİD’in petrol üretimine havadan darbe

İŞİD’in petrol üretimine havadan darbe

Enerji Günlüğü – IŞİD’in ele geçirdiği topraklarda günde 70 bin varile kadar çıkan petrol üretimi, ABD’nin öncülüğündeki hava saldırılarından...

İŞİD’in petrol üretimine havadan darbe

Enerji Günlüğü – IŞİD’in ele geçirdiği topraklarda günde 70 bin varile kadar çıkan petrol üretimi, ABD’nin öncülüğündeki hava saldırılarından sonra günde 20 bin varile düştü.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), dün yayınladığı aylık petrol raporunda, yaz aylarında ele geçirdiği toprak miktarını arttıran Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) günlük petrol üretiminin 70 bin varile kadar çıkarmıştı, ancak son ABD hava saldırıları ile bu miktar günde 20 bin varile kadar düştü.

Raporda, Batılı ve Iraklı yetkililere dayandırılan bilgilere göre, ABD’nin yürüttüğü hava bombardımanı IŞİD’in petrolü üretme, kaçırma ve rafine etme kabiliyetini önemli ölçüde azalttı. IŞİD’in yaz aylarında elindeki toprakları genişlettiği, bunun sonucunda da günlük petrol üretimini 70 bin varile kadar çıkardığı kaydediliyor.

İŞİD 3 MİLYON VARİL HAM PETROL STOKLADI

Raporda, Türkiye ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin ( IKBY) baskıları sonucunda petrol kaçakçılığının günlük 30 bin varilden, 10 bin varile kadar düştüğü kaydediliyor. Öte yandan, sadece petrol üretim tesisleri değil, örgütün aynı zamanda petrol depolarını da ele geçirdiği bilgisi raporda yer alıyor. Buna göre, IŞİD Irak sınırlarındaki hızlı ilerleyişi sırasında depolar ve boru hatlarından 3 milyon varile kadar ham petrol stokladı.

HAREKETLERİ KISITLANAN İŞİD EK KAYNAK BULMADA KARARLI

Rapora göre, hava saldırıları, Suriye’de iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana hızla türeyen küçük çaplı kaçak rafinerilerden de IŞİD’in eline geçen onlarcasını yok etti. IŞİD, savaşabilmek için benzin ve motorine ihtiyaç duyuyor. Rafineri tesislerinin devre dışı kalması IŞİD’e büyük bir darbe vururken; örgütün Suriye ve Irak güçlerinden ele geçirdiği tank ve diğer askeri araçları kullanma kabiliyetini kısıtlıyor. IEA, raporda “Petrol varlıkları azalan militanlar, ilave yakıt ve gelir kaynaklarını ele geçirmeye kararlı” tespitine yer veriyor.

Önceki ve Sonraki Haberler