1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. İspanya güneş desteğine kısıntı yargıdan onay aldı

İspanya güneş desteğine kısıntı yargıdan onay aldı

Enerji Günlüğü - İspanya'da güneş enerjisi teşviklerinin kaldırılması veya başka bir mekanizmayla değiştirilmesi, Anayasa'ya uygun bulundu.GES yatırımcıların...

İspanya güneş desteğine kısıntı yargıdan onay aldı

Enerji Günlüğü - İspanya'da güneş enerjisi teşviklerinin kaldırılması veya başka bir mekanizmayla değiştirilmesi, Anayasa'ya uygun bulundu.

GES yatırımcıların Yargıtay’a yaptığı 2013 yılında hükümetin çıkardığı, gelir kesintilerin hukuka aykırı olduğu itirazı kabul edildikten sonra yatırımcılarda biraz umut gelmişti. Yalnız Enerji Bakanlığı karardan bir kaç gün sonra Anayasa Mahkemesi kararını açıkladı ve Kanun'un Anayasaya uygun bulunduğunu açıkladı.

İspanya Hükümeti, 2013 yılında işletmedeki güneş enerjisi santrallerine yönelik teşvik mekanizmasını kaldırmış, onun yerine yeni bir mekanizmayı devreye almıştı. Yeni Kanun'a göre GES işletmecilerine yüzde 7.39 oranında kârlılık garantisi sunan bir meanizmaya göre ödemeler yapılacaktı.

Yeni düzenlemeden hoşlanmayan 500'e yakın GES işletmecisi konuyu yargıya taşıdı. Yargıtay, 23 Aralık günü Anayasa'ya aykırılık gerekçesiyle meseleyi Yüksek Mahkeme'ye götüreceğini bildirmiş, işletmeciler bu açıklamadan umutlanmıştı.

Ancak Yargıtay’ın duyurusundan bir gün sonra Enerji Bakanlığı'ndan konuyla ilgili önemli bir açıklama geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada Anayasa Mahkemesi'nin Murcia Eyaleti'nde aynı kanuna karşı yapılan bir itirazı reddettiği duyuruldu.

Bakanlığın açıklamasında konuya ilişkin hiçbir detay yer almazken Anayasa Mahkemesi'nden de kararın içeriğine yönelik bir açıklama gelmiş değil.

Bakanlık sözcüsü, basın açıklamasının sonunda, Anayasa Mahkemesi'nin Hükümetin reform politikalarını anayasa ya aykırı bulmadığını ve bunun gelecekteki yargı kararları için de bir örnek teşkil edeceğini vurguladı.

...

Önceki ve Sonraki Haberler