1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İspanya ve Portekiz doğal gaz fiyatlarını düşürecek

İspanya ve Portekiz doğal gaz fiyatlarını düşürecek

İspanya ve Portekiz, enerji faturalarını önemli ölçüde azaltmak amacıyla elektrik üretmek için kullanılan gazın fiyatına bir üst sınır getirilmesini onayladılar.

İspanya ve Portekiz doğal gaz fiyatlarını düşürecek

Enerji Günlüğü - İspanya ve Portekiz hükümetleri, elektrik üretiminde kullanılan doğal gaz fiyatlarını sınırlandırmak için bir yıllığına ortak tavan fiyat uygulayacaklar.

İspanya ve Portekiz hükümetleri, Ukrayna'daki savaşın ardından hızla yükselen enerji fiyatlarını kontrol altına almak için Avrupa'nın en radikal adımını attılar. İki ülke, elektrik üretiminde kullanılan doğal gaz fiyatına 12 ay süre ile üst sınır uygulanmasına onay verdiler. 

ELEKTRİK FİYATLARINDA CİDDİ İNDİRİM YAPILACAK

İspanya Başbakan Yardımcısı ve Ekolojik Geçiş Bakanı Teresa Ribera Rodriguez yaptığı açıklamada, doğal gaz üst fiyat sınırı ile megawatt saat başına ortalama elektrik fiyatının 210 eurodan 130 euroya indirileceğini belirtti. Ancak Rodriguez, enerji fiyatında yapılan bu ciddi indirimin enerji üretim ve dağıtım şirketlerine etkisinin nasıl fonlanacağı konusunda bilgi vermedi. 

Hükümetin verdiği onayın yakın zamanda resmi gazetede yayınlanacağını ifade eden Başbakan Yardımcısı Ribera, uygulamanın başlayabilmesi için AB Komisyonu'nun onayına ihtiyaç olduğunu da vurguladı. 

Elektrik üretimi için doğal gaza yüksek şekilde bağımlı olan İspanya ve Portekiz'de fiyatlar oldukça yüksek ve son aylarda Avrupa elektrik piyasasının üreticilerin toptan piyasada satacağı elektriği en pahalı üretim maliyeti üzerinden belirlenmesi kuralı sebebiyle daha da yükseldi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler