1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İsrail enerji bağımsızlığını ilan etti!

İsrail enerji bağımsızlığını ilan etti!

Enerji Günlüğü - Elektrik üretiminin yüzde 40’ını doğalgaz ithali ile karşılayan İsrail enerji bağımsızlığını ilan etti. Akdeniz’de Hayfa...

İsrail enerji bağımsızlığını ilan etti!

Enerji Günlüğü - Elektrik üretiminin yüzde 40’ını doğalgaz ithali ile karşılayan İsrail enerji bağımsızlığını ilan etti. Akdeniz’de Hayfa kentinin 80 km açıklarında 1700 metre derinlikte bulunan Tamar tesislerinden doğalgaz pompalanmaya dün başlandı. Ülkenin enerji ihtiyacını 20 yıl karşılayabilecek 8.5 trilyon metreküplük rezerv Avrupa'yı da Türkiye üzerinden besleyecek.

İLK GAZ BUGÜN ULAŞACAK

İsrail Enerji Bakanlığı Tamar bölgesinden ilk doğalgaz dün itibarıyla sevk edilmeye başlandı ve İsrail topraklarına bugün öğle saatlerinde ulaşacak. İsrail açıklarındaki alanda 2009'da bulunan ve 8.5 trilyon metreküplük olduğu tespit edilen doğalgazın İsrail'in enerji bağımlılığını sonlandıracağı ve aylık 274 milyon dolar da tasarruf sağlayacağı belirtildi. Enerji ve Su Bakanı Silvan Şalom, 238 milyar metreküp doğalgaz rezervi olan tesislerin 3 milyar dolar yatırımla işler hale getirildiğini belirterek, “Buradan çıkartılacak doğalgaz ülkemize 2035 yılına kadar yeter. Bugün enerjideki bağımsızlık günü” nitelemesinde bulundu. Tesiste yüzde 15 ortaklığı bulunan Delek grubunun milyarder patronu Yitzak Tshuva da “İsrail ekonomisi için yeni bir çağ başlıyor” dedi.

Gazın yüzde 60'ını ihraç edecek olan İsrail'in toplam üç alanda bulduğu rezerv BP Enerji Raporu rakamlarına göre Almanya'nın rezervlerinin 14 katı. Tamar bölgesinden 20 yılı aşkın bir süre gaz çıkarılacağı belirtilirken bulunan toplam rezervin ülkenin 150 yıllık ihtiyacını karşılaması bekleniyor. İsrail Merkez Bankası'na göre sadece Tamar bölgesi ülkenin milli gelirini yüzde 1 artıracak düzeyde.

GAZ TÜRKİYE'DEN AKACAK

Doğalgazın Türkiye'ye kadar inşa edilecek boru hattı ile ihraç edilmesinin söz konusu olduğu belirtilirken, yıllık 4 milyar dolarlık bir ticaret oluşturabileceği hesaplanıyor. Gazın, Türkiye üzerinden Avrupa'yı da besleyeceği belirtiliyor.

BAĞIMSIZLIK GÜNÜNDE ENERJİ BAĞIMSIZLIĞI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün yaptığı bir açıklamada "Bugün İsrail ekonomisinin en önemli günlerinden biri. Bağımsızlık bayramında enerji alanında bağımsızlık için önemli bir adım atmış oluyoruz" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler