1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasına siyasi risk gölgesi

İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasına siyasi risk gölgesi

Enerji Günlüğü - İsrail’in Leviathan sahasından çıkarılan doğalgazı Türkiye’ye getirecek boru hattı projesine Türkiye-İsrail ilişkilerinde yaşanan...

İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasına siyasi risk gölgesi

Enerji Günlüğü - İsrail’in Leviathan sahasından çıkarılan doğalgazı Türkiye’ye getirecek boru hattı projesine Türkiye-İsrail ilişkilerinde yaşanan gerginliğin gölge düşürdüğü kaydediliyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması ve Türkiye'nin bu karara sert tepkisi sonucu son dönemde gerilen Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerin enerji piyasasına yansıdığı kaydediliyor. Doğu Akdeniz’de İsrail karasularında çıkarılan doğal gazın Avrupa pazarlarına iletilmesinde en avantajlı seçenek olan Türkiye’nin, İsrail ile yaşanan gerginlik ile geri planda kaldığı iddia edildi. Bloomberg News'e konuşan iki kaynak, Türkiye ile artan gerilim sonucu İsrailli şirketlerin önceliklerini Mısır ve diğer pazarlara yönelttiğini, Türkiye ile yapılan görüşmelerin ciddi oranda azaldığını söyledi. 

siyasi risklerin doğalgaz işbirliğinde uzun vadeli etkiler yaratacağı endişelerinin İsrail’in Leviathan sahasından çıkarılan doğalgazı Türkiye’ye getirecek boru hattı projesinde hala bir anlaşmaya varılamamasında önemli bir etken olduğu kaydedildi. BOTAŞ'ın Aralık ayında İsrail'e yapılacak bir ziyareti iptal ettiği ve bunun da bir anlaşmaya ulaşma konusunda olumsuz bir duruma işaret ettiği belirtildi. 

Leviathan'ın önde gelen ortakları olan Noble Energy ve Delek Group gibi şirketlerin de diğer bölgesel projelere ağırlık vermeye başladığı belirtilen haberde, 2016'da Ürdün'le 10 milyar dolarlık bir anlaşma yapıldığı hatırlatıldı. Mısır'la gaz anlaşmalarında da siyasi riskler nedeniyle soru işareti oluştuğu, ayrıca Mısır ekonomisinin Türkiye kadar güçlü olmadığı yorumu da haberde yer aldı.

 
Önceki ve Sonraki Haberler