1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İsrail gazının Ürdün’e akışı başladı

İsrail gazının Ürdün’e akışı başladı

İsrail karasularında bulunan Leviathan sahasından çıkarılan doğalgazın Ürdün’e aktarımına 2020’nin ilk günü itibariyle başlandı. Gaz akışı deneme amaçlı 3 ay sürecek.

İsrail gazının Ürdün’e akışı başladı

Enerji Günlüğü - İsrail karasularında bulunan Leviathan sahasından çıkarılan doğalgazın Ürdün’e aktarımına 2020’nin ilk günü itibariyle başlandı. Gaz akışı deneme amaçlı 3 ay sürecek.

Teksas merkezli Noble Energy, Doğu Akdeniz'de ruhsatına sahip olduğu İsrail'e ait Leviathan sahasından çıkarılan doğalgazı, Ürdün Ulusal Elektrik Şirketi'ne (NEPCO) satışına 1 Ocak 2020 Çarşamba günü itibariyle başladı. 

NEPCO ve Noble Enerji arasında 2016'da imzalanan 10 milyar dolarlık anlaşmaya göre, Leviathan'dan Ürdün'e doğalgaz akışı, 3 aylık bir deneme süresi için başladı. Anlaşma, Leviathan sahasındaki ABD-İsrail Konsorsiyumu’nun, Ürdün'e 15 yıl boyunca doğalgaz satışı yapmasını kapsıyor. Bu kapsamda Ürdün’e yaklaşık 60 milyar metreküp doğalgaz satışı yapılması bekleniyor. Sahadan Mısır'a doğalgaz ihracatının da Ocak ayının ortasında başlaması planlanıyor.

NEPCO FAZLA AYRINTI VERMEDİ

NEPCO'dan yapılan açıklamada "Deneme niteliğindeki pompalama işlemi, teknik ve işletim şartlarına bağlı olarak 3 ay sürecek" denildi. Açıklamada daha fazla detay verilmedi. Ülkede bazı çevrelerin tepkilerine rağmen Ürdün hükümeti bu anlaşmayla yıllık 500 milyon dolar kâr etmeyi, böylece her yıl artan bütçe açığını azaltmayı hedefliyor.

ABDli Noble Energy, yine İsrail'in münhasır ekonomik bölgesi olarak tanımlanan alandaki Tamar ve Güney Kıbrıs'ın Türkiye'nin itirazına rağmen açıkladığı münhasır ekonomik bölgesindeki Afrodit sahalarında da araştırma ve sondaj çalışmaları yapıyor. Noble Energy'nin Güney Kıbrıs'ın 'Afrodit' adı verilen 12'nci parselinde Eylül 2011'de petrol ve doğalgaz aramaya başlaması, Doğu Akdeniz'de gerginliği başlatan ilk adımlardan olmuştu.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler