1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İsrail hükümetinin gaz geliri tahmini hayal kırıklığı yarattı

İsrail hükümetinin gaz geliri tahmini hayal kırıklığı yarattı

İsrail hükümeti’nin Doğu Akdeniz gaz sahaları üretiminden elde edeceği gelir tahminini en son yıllardır söylenenin çok daha altında 44 milyar dolar olarak açıklaması hayal kırıklığı yarattı.

İsrail hükümetinin gaz geliri tahmini hayal kırıklığı yarattı

Enerji Günlüğü - İsrail hükümeti’nin Doğu Akdeniz gaz sahaları üretiminden elde edeceği gelir tahminini en son yıllardır söylenenin çok daha altında 44 milyar dolar olarak açıklaması hayal kırıklığı yarattı.

İsrail hükümetinin yıllardır çok büyük miktarlar olarak tahmin ettiği Doğu Akdeniz’deki petrol ve doğalgaz üretiminden elde edilecek gelirin pek de öyle büyük rakamlar olmayacağı ve halkın yararlanacağı bir refah fonu oluşturmaktan uzak olduğu ortaya çıktı. İsrail Hükümeti’nin geçen hafta açıkladığı son tahminlerine göre, bu gelir 150 milyar şikel (44 milyar dolar) olacak.

İsrail Hareetz gazetesinde yer alan Guy Rolnik imzalı makalede, İsrail Başbakanı Binyamin Natenyahu tarafından son beş yıldır sürekli dile getirilen yüzlerce milyar şikel petrol ve doğalgaz gelir tahminleri ve İsrail halkının bu gelirden eğitim, sağlık, vb hizmetler olarak nasıl yararlanacakları söylemleri tam bir fiyasko çıktı. Hükümetin en son tahmin güncellemesinde bu rakamı 150 milyar şikel (44 milyar dolar) olarak açıklamasının büyük bir şaşkınlık yarattığı belirtildi. İsrail finans gazetesi TheMarker, bu rakamı 200 milyar şikel ila 450 milyar şikel arasında değişen rakamlar olarak açıklamıştı.

İsrail hükümetinden bir kaynağın verdiği bilgilere göre, hükümetin her türlü doğalgaz üretiminden elde edeceği vergi dahil gelirlerle ilgili en yeni tahminlerin, şimdiye kadarki en düşük resmi tahminlerden % 50 daha düşük ve Finansal gazetelerin yazdıklarından ise %70 daha düşük olduğu kaydedildi. 

GAZ GELİRLERİ TOPLAM GELİRİN %0,3’ÜNÜ OLUŞTURACAK

Netenyahu’nun birden ağız değiştirip yüzlerce milyar şikelin onlarca milyar şikele dönüşmesinin yıllardır kendisine inanan kesim ve yandaş medyada hayal kırıklığı yarattığı belirtilen makalede, Hükümetin bir hafta önceki tahminlerine göre, İsrail'de petrol ve doğal gaz üretiminden alınan gelir vergisi olan Sheshinski vergilerinin on yıl içinde -ki Tamar'ın üretime başlamasından 17 yıl sonra- sadece 10 milyar şekel olmasının beklendiği, bunun da 2020'den başlayarak yılda 1 milyar şekel anlamına geldiği ifade ediliyor. Bu vergi İsrail devletinin toplam vergi gelirlerinin sadece %0.3’ünü oluşturuyor. 2040 yılına kadar petrol ve gaz üretiminden alınan vergi miktarının ise 35 milyar şikel olması bekleniyor. Hükümet, refah fonunun yıllık gelirinin % 3,5'ini harcama hakkına sahip. 

Tahminlerin bir çok etkene bağlı olduğunu ve tam bir tahminin çok zor olduğu belirtilen makalede, gerçekleşen rakamların bu tahminlerin yüzde 50 üzerinde olması halinde bile gelirlerin çok düşük olduğu kaydediliyor. 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler