1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İsrail Mısır’dan artık doğal gaz almayacak, satacak!

İsrail Mısır’dan artık doğal gaz almayacak, satacak!

Enerji Günlüğü - İsrail Enerji ve Su Bakanı Silvan Şalom “ İsrail doğal gazının bir kısmını Mısır’a ihraç edebilir” dedi. Eğer politik hassasiyetler...

İsrail Mısır’dan artık doğal gaz almayacak, satacak!

Enerji Günlüğü - İsrail Enerji ve Su Bakanı Silvan Şalom “ İsrail doğal gazının bir kısmını Mısır’a ihraç edebilir” dedi. Eğer politik hassasiyetler de elverirse İsrail yıllarca doğal gaz satın aldığı komşusu Mısır’a doğal gaz satacak.

İSRAİL DOĞAL GAZININ % 40’ININ SATACAK, % 60’INI KULLANACAK

Bu yıl Haziran ayında İsrail Bakanlar Kurulu İsrail doğal gazının % 40’ını ihraç etme ve % 60’ını kullanmayı öngören bir ticari planı onayladı. Geçen haftanın başında da İsrail Yüksek Mahkemesi Benjamin Netanyahu hükümetinin % 40 doğal gaz ihraç etme kararını onadı. Bu karar 20 Ekim’deki % 40 ihraç kotası kararının beşe iki oyla kabul edilmesinden sonra geldi.

ÜRDÜN’ÜN KAYBI 5.24 MİLYAR DOLAR

İsrail ve Ürdün Mısır’dan doğal gaz ithal ediyorlardı.Mısır’da 2011 yılından bu yana çıkan karışıklıklarda iki ülkeye doğal gaz taşıyan boru hatlarının sabote edilmesinden sonra iki ülke farklı yollardan doğal gaz ihtiyaçlarını sağlamaya başladı. Ürdün bazı yerel projelerle kaynaklarını değerlendirmeye çalışsa da yeterli kaynak elde edemedi. Yüksek fiyattan doğal gaz ithali nedeniyle enerji faturaları son derece yükseldi ve 5.24 miyar dolarlık bir kayba uğradı.

MISIR KENDİSİNE YETECEK DOĞAL GAZI ÜRETEMİYOR

Mısır Ulusal Doğalgaz Holding Şirketi (EGAS) Mısır’ın Ürdün’e mümkün olduğunca çabuk doğal gaz vereceklerini söylemesine ve Mısır’ın Ürdün Büyükelçisinin Ürdün’ü yarı yolda bırakmayacakları, sorunun teknik olduğu açıklamalarına rağmen durum hiç de iç açıcı değil, çünkü Mısır’ın şu anda kendisine yetecek kadar bile doğal gazı yok. Günde 5.7 milyar m3 doğal gaz üretirken 6.2 milyar m3 tüketiyor.

İSRAİL ÖNEMLİ BİR DOĞAL GAZ İHRACATÇISI HALİNE GELDİ

Ürdün enerji sorununu halledemedi ama İsrail açık denizlerdeki doğal gaz kaynaklarını keşfederek önemli bir doğal gaz ihracatçısı haline geldi. İsrail yetkililerinin son açıklamalarına göre İsrail aynı zamanda Ürdün’e ve Filistin’e de doğal gaz ihraç edebilir.

Önceki ve Sonraki Haberler