1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İsrail yeni rotayla Mısır’a gaz ihracatını arttıracak

İsrail yeni rotayla Mısır’a gaz ihracatını arttıracak

İsrail, Mısır’a gönderdiği doğal gaz miktarını yarı yarıya arttıracak. Mısır’a mevcut boru hattı dışında Ürdün üzerinden de doğal gaz gönderilecek.

İsrail yeni rotayla Mısır’a gaz ihracatını arttıracak

Enerji Günlüğü - İsrail, doğal gaz ihtiyacı artan Mısır’a Ürdün üzerinden doğal gaz gönderecek. Böylece Mısır’a gönderilen gaz yüzde 50 artacak.

İsrail Ulusal Altyapı, Enerji ve Su Kaynakları Bakanlığı, Ürdün üzerinden Mısır'a doğalgaz ihracatının başlamasını onayladı. Mısır'da İsrail doğalgazına yönelik artan talebin ardından onaylanan bu yeni ihracat rotası ile mevcut Aşkelon-El Arish boru hattına ek olarak Mısır'a gaz ihracatı %50'den fazla artacak. 

GAZ AKIŞI BU AYIN SONUNDA BAŞLAYACAK

Yeni rota üzerinden doğal gaz, bu ayın sonunda Ürdün üzerinden İsrail'den Mısır'a akmaya başlayacak ve böylece İsrail'in komşularına ihraç ettiği gaz miktarını önemli ölçüde artıracak. Ek gaz ihracatı, İsrail hükümetine daha fazla vergi geliri ve telif hakkı kazandıracak. Ayrıca devlete ait gaz iletim şebekesi İsrail Doğal Gaz Hatları ek ihracat ile yıllık 100 milyon NIS ekstra gelir elde edecek.

2022’DE MISIR’A 3 MİLYAR M3 İLAVE GAZ 

İsrail'in karasularından çıkarılan doğal gaz, Ürdün'e bir boru hattı aracılığıyla ulaşıyor. Hat, Beit Shean yakınlarındaki sınıra ve oradan Akabe'ye ve oradan da Mısır'a ulaşıyor. 

İsrail, 2016 yılında Jordan Electric Power Co. ile imzalanan bir anlaşma kapsamında Ürdün'e yılda 3 milyar metreküp gaz ihraç ediyor. Halihazırda yılda 5 milyar metreküp gaz, Aşkelon'dan Sina'daki El Arish'e uzanan eski boru hattı aracılığıyla İsrail'den Mısır'a ihraç edilmekte. İsrail’in yeni rota üzerinden 2022'de Mısır'a 2,5-3 milyar metreküp ilave ihracat yapması bekleniyor. Bu miktarın sonraki yıllarda 4 milyar metreküpe yükselebileceği kaydediliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler