1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İsrail`de Noble protestosu

İsrail`de Noble protestosu

Enerji Günlüğü - İsrail'de Doğu Akdeniz gaz rezervlerinin Amerikan Noble şirketine verilmesi girişimi protesto edildi.İsrail’de, Doğu Akdeniz'de keşfedilen...

İsrail`de Noble protestosu

Enerji Günlüğü - İsrail'de Doğu Akdeniz gaz rezervlerinin Amerikan Noble şirketine verilmesi girişimi protesto edildi.

İsrail’de, Doğu Akdeniz'de keşfedilen doğalgaz rezervlerini çıkarma yetkisinin ABD şirketi Noble Enerji'ye verilmesi tepkilere yol açmaya devam ediyor. Başkent Tel Aviv’de toplanan binlerce kişi, Benyamin Netenyahu Hükümeti'nin, Leviathan sahasının geliştirilmesine ilişkin yeni planını protesto etti. Gösteriye müdahale eden polis, protestoculardan bazılarını gözaltına aldı.

TEKELLEŞME VE PEŞKEŞ İDDİASI

Göstericiler, Akdeniz'deki doğalgaz rezervlerini çıkarma yetkisinin ABD şirketi Noble Enerji'ye verilmesini "tekelleşme" ve "kamu malının peşkeş çekilmesi" olarak nitelendiriyor. Binlerce kişinin katıldığı gösteri, 2011 yılından bu yana İsraillilerin katıldığı en büyük protesto eylemlerinden biri olarak gösteriliyor.

BAKAN İSTİFA ETMİŞTİ

İsrail Ekonomi Bakanı Aryeh Deri, doğalgaz alanlarının geliştirilmesine yönelik çerçeve anlaşmanın hızlı bir şekilde onaylanması için anti-tekel düzenlemelerinin bir tarafa bırakılmasına karşı çıkarak 1 Kasım'da görevinden istifa etmişti. Başbakan Netanyahu'nun Leviathan sahasının geliştirilmesi projesini ekonomi bakanlığının yetkilerini üzerine alarak onaylamaya hazırlandığı haber veriliyor.

İsrail, doğalgazı "milli güvenlik meselesi" olarak kabul ediyor. İsrail'in Doğu Akdeniz'deki doğal gaz rezervi keşifleri ilk kez 2010 yılında ortaya çıkmıştı. Tel Aviv yönetimi, rezervlerin çıkarılmasıyla birlikte Mısır, Ürdün ve Filistin'e doğalgaz ihraç etmeyi planlıyor.

...

Önceki ve Sonraki Haberler