1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İsrail`e Avustralya`dan doğalgaz desteği geliyor

İsrail`e Avustralya`dan doğalgaz desteği geliyor

Enerji Günlüğü - Avustralya'nın petrol ve doğalgaz devi Woodside, jeopolitik risklere rağmen İsrail ile ortak gaz çıkaracak. Şirket, İsrail sahiline...

İsrail`e Avustralya`dan doğalgaz desteği geliyor

Enerji Günlüğü - Avustralya'nın petrol ve doğalgaz devi Woodside, jeopolitik risklere rağmen İsrail ile ortak gaz çıkaracak. Şirket, İsrail sahiline LNG terminali de kuruyor. İsrail ise Gazze'ye indirimli gaz sevkıyatı sinyali verdi. 

Birçok batılı firma İsrail ile sorunları olan ülkelerdeki yatırımları nedeniyle, Doğu Akdeniz'deki Leviathan ve Tamar gaz sahalarını değerlendirme konusunda çok da heves göstermemişti. Hatta, Birleşik Arap Emirlikleri ve Irak'taki operasyonlarını riske atmak istemeyen Shell'in Woodside'da bulunan yüzde 23.1'lik hissesini satacağı dahi konuşuluyor.

AVUSTRALYA'DAN DESTEK

Ancak İsrail'e bu konuda çok uzaklardan bir destek geldi. The Australian'da yer alan habere göre, Avustralyalı petrol ve doğalgaz devi Woodside, İsrail'in Leviathan gaz sahasından gaz çıkarmasına ve gazı ihraç etmesine yardımcı olacak.

İSRAİL'DE HEYECAN YARATTI

Woodside'ın işbirliği hamlesi İsrail'de heyecan yarattı. Ülkenin eski dışişleri bakanı Danny Ayalon, İsrail'de iş yapmanın riskleri olduğunu hatırlattı ancak bunun dünyanın herhangi bir yerinde olan risklerle karşılaştırılabilir ölçüde olduğunun altını çizdi.

GAZZE'YE İNDİRİMLİ GAZ YOLDA

Gazın bulunması ile İsrail'in artık komşuları için daha değerli bir ülke haline geldiğini belirten Ayalon, Gazze'ye sübvanse edilmiş fiyatlardan gaz verebileceklerini belirtti. Ayalon, Türkiye'nin de bu gazı boru hattı vasıtası ile kendi üzerinden satmasını istediğini söyledi.

İSRAİL KIYISINA LNG SANTRALİ

Woodside geçtiğimiz Aralıkta Leviathan gaz sahasından 696 milyon doları peşin, 200 milyon doları İsrail'in LNG ihracına izin veren yasayı onaylamasından sonra, toplam 896 milyon dolar karşılığında yüzde 30 hisse satın almıştı. Woodside bölgede LNG santrali inşaası için 350 milyon dolarlık yatırım yapacak.

RİSK ALMAYA DEĞDİ

Şirketin genel müdürü Peter Coleman, olası güvenlik risklerinden haberdar olduğunu ancak yatırımın bu riske değdiğini belirtmişti. Woodside bu yılın ilk 3 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 21'lik artışla 1.4 milyar dolar ciro yaptı.

Önceki ve Sonraki Haberler