1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İsrail’le enerji ortaklığının yolu açıldı mı?

İsrail’le enerji ortaklığının yolu açıldı mı?

Enerji Günlüğü - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Mavi Marmara baskınıyla ilgili özür diledi. Başbakan Erdoğan'la telefonla görüşen Netanyahu'nun...

İsrail’le enerji ortaklığının yolu açıldı mı?

Enerji Günlüğü - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Mavi Marmara baskınıyla ilgili özür diledi. Başbakan Erdoğan'la telefonla görüşen Netanyahu'nun "Mavi Marmara baskının ilişkileri bozduğu için üzgünüm." dediği öğrenildi. Bu gelişme, İsrail’le Türkiye arasında kurulacağı iddia edilen doğalgaz boru hattının önündeki engellerin aşıldığı şeklinde yorumlandı.

NETANYAHU KAPIYI ÇALACAK MI?

İsrail gazetesi Ekonomist, İsrail’in 2 milyar dolarlık bir doğalgaz projesi için Türkiye’nin kapısını çalacağını iddia etmişti. Gazete, İsrail'de hükümet kurulduktan sonra Başbakanlık koltuğuna yeniden oturması beklenen Netanyahu’nun, Türkiye ile ilişkilerin düzeltilmesi yolunda çok önemli bir adımda bulunacağını ve Akdeniz'de çıkarılan doğal gazı, Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşımak için Türkiye'ye işbirliği teklif edeceğini öne sürmüştü. Proje için öne çıkan isim ise Zorlu Enerji olmuştu.

YILDA 10 MİLYAR METREKÜP GAZ TAŞINACAK

Zorlu Grubu’nun adı, ilk olarak İsrail'in etkili gazetelerinden Haaretz’te geçmişti. Gazete, Türkiye'nin en büyük şirketlerinden Zorlu Grubu’nun, İsrail doğalgazını Türkiye'ye taşımak için görüşmeler yürüttüğünü iddia etmişti. Zorlu Grubu'nun İsrail'in Hayfa kentine 130 kilometre uzaklıkta bulunan Leviathan Doğalgaz Sahası'ndaki gazı Akdeniz'in altına döşeyeceği boru hattıyla Türkiye'ye taşımak için görüşmeler yürüttüğü belirtilmiş, projenin gerçekleşmesi halinde ise yılda 8-10 milyar metreküp doğalgazın Türkiye'ye taşınacağı iddia edilmişti. Zorlu Grubu’nun hali hazırda İsrail'de yatırımları bulunuyor. Grubun İsrail şirteki Dorad Energy'de yüzde 25 paya sahip olan Zorlu Grubu ayrıca Aşkalon'da bir baraj inşa ediyor.

EN BÜYÜK ENGEL SİYASİ KRİZDİ

Projenin gerçekleşmesinin önündeki tek engel, Ankara ile Tel Aviv arasındaki siyasi gerginlik olarak görülüyordu. Mavi Marmara saldırısında 9 Türk'ün öldürülmesinin ardından Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkiler donma noktasına gelmişti. İsrail basınında çıkan enerji ortaklığı haberlerini yorumlayan Enerji Bakanı Taner Yıldız da, Başbakan Erdoğan’ın izin vermemesi halinde böyle bir doğalgaz boru hattı projesinin hayal olarak kalacağını dile getirmişti. İsrail’in dilediği özür, Ankara ile Tel Aviv arasındaki buzları şimdilik bir nebze olsun eritmiş görünüyor. Enerji uzmanlarına göre İsrail’in yakın zamanda boru hattı projesi için Türkiye’nin kapısını çalması bekleniyor.

Burak GÜNER

Önceki ve Sonraki Haberler