1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. İstanbul Avrupa Yakası'nda elektrik tüketimi yüzde 4 düştü

İstanbul Avrupa Yakası'nda elektrik tüketimi yüzde 4 düştü

2020 yılında İstanbul Avrupa Yakası'nda elektrik tüketimi pandeminin etkisiyle yüzde 3,7 oranında düştü.

İstanbul Avrupa Yakası'nda elektrik tüketimi yüzde 4 düştü

Enerji Günlüğü - 2020 yılında İstanbul Avrupa Yakası'nda elektrik tüketimi pandeminin etkisiyle yüzde 3,7 oranında düştü.

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (BEDAŞ) her yıl düzenli olarak açıkladığı "Yılın Enleri Raporu", 2020 yılında pandeminin elektrik tüketimindeki etkisini gözler önüne serdi. BEDAŞ'ın verilerine göre, 2019 yılında toplam 26.9 milyar kilovatsaat (kWh) olan İstanbul Avrupa Yakası'ndaki elektrik tüketimi, yüzde 3,7'lik bir gerileme ile 25.9 milyar kWh'a indi. 

2019 yılında Türkiye'de toplam 303.3 milyar kWh olan elektrik tüketimi ise 2020'de yine pandeminin etkisi ile 304.8 milyar kWh'ta kaldı. Yıl içinde toplam tüketimin yüzde 8,5'i Türkiye'nin en kalabalık bölgesi İstanbul'un Avrupa Yakası'ndan geldi.

EVLERDE ELEKTRİK TÜKETİMİ ARTTI

Mart 2020 itibarıyla Türkiye'de de görülen Covid-19 salgının yayılmasını engellemek için alınan önlemler mesken, ticarethane ve sanayi abonelerinin elektrik tüketimlerine farklı yansıdı. Uzaktan çalışma ve uzaktan eğitimin yanı sıra sokağa çıkma kısıtlamalarının da etkisiyle 2020 yılında mesken abonelerinin elektrik tüketimi yüzde 7,2 artarken diğer abone gruplarında düşüşler yaşandı.

ESENYURT’UN ABONESİ DE TÜKETİMİ DE YÜKSEK

Raporda ilçe bazında elektrik tüketim rakamlarına da yer verilirken Avrupa Yakası’nda 484 bini aşkın abonesi ile ilk sırada yer alan Esenyurt, tüketimde de yine birinciydi. 2020 yılında Esenyurt’ta toplam elektrik tüketimi 2 milyar 503 kWh seviyesinde gerçekleşirken Avrupa Yakası’ndaki elektrik tüketiminin yüzde 10’u bu bölgeden geldi. Esenyurt’u 1 milyar 345 milyon kWh ile Bağcılar, 1 milyar 302 milyon kWh ile de Küçükçekmece izledi. Yıl içinde en düşük tüketim Çatalca, Esenler ve Güngören’de yaşandı. Geçmiş yıllarda ön sıralarda yer alan Beyoğlu, yıl boyunca pek çok işletmenin kapalı olmasının da etkisi ile en düşük tüketimin yaşandığı ilçeler arasında dördüncü oldu.

BAKIM VE YATIRIM KAYNAKLI ÇALIŞMALAR GECE SAATLERİNDE YAPILDI

BEDAŞ Genel Müdürü Murat Yiğit, “Pandemi sürecinde çalışanlarımız ve abonelerimizin sağlığı için her türlü önlemi alırken iş planlarımızda da bazı değişikliklere gittik. Gündüz saatlerinde elektriğe yoğun ihtiyaç olduğundan hareketle bakım ve yatırım kaynaklı kesintilerimizin yüzde 80’ini gece 00.00-06.00 saatlerine kaydırdık” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler