1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İstanbul`da bisikletli yaşam tartışılacak

İstanbul`da bisikletli yaşam tartışılacak

Enerji Günlüğü - Bisikletin İstanbul’un ulaşım ağına güvenli bir şekilde entegre edilmesine katkı sağlamayı hedefleyen ‘Bikelab İstanbul Çalıştayı’...

İstanbul`da bisikletli yaşam tartışılacak

Enerji Günlüğü - Bisikletin İstanbul’un ulaşım ağına güvenli bir şekilde entegre edilmesine katkı sağlamayı hedefleyen ‘Bikelab İstanbul Çalıştayı’ 18 Aralık'ta yapılıyor.
EMBARQ TÜRKİYE - Sürdürülebilir Ulaşım Derneği ve kentsel tasarım sektörünün önde gelen firmalarından biri olan Hollandalı YARD 9, İstanbul’da ortak bir projeye imza atıyor. Dünya genelinde birçok başarılı sürdürülebilir ulaşım projesine imza atan EMBARQ’ın Türkiye merkezi olan Sürdürülebilir Ulaşım Derneği, Hollanda’daki ‘bisikletli yaşam’ deneyimini İstanbul’a aktarmak üzere Hollandalı kentsel tasarım firması YARD 9 işbirliği ile proje başlatıyor. Hollanda Kraliyeti Başkonsolosluğu’nun, Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400.yılı kutlamaları kapsamında verdiği destek ile bir yıl sürecek “Bikelabİstanbul” Projesi’nin ilk etkinliği, Salt Galata’da düzenlenecek Çalıştay olacak.
Projenin ilk etkinliği olan Çalıştay, bisikletli ulaşımın daha güvenli hale gelmesi, bisikletin toplu taşıma ile entegrasyonun sağlanması, İstanbul’da bisiklet kültürünün geliştirilmesi gibi konulara Hollanda’dan ve Türkiye’den uzmanlarla bir arada çözüm üretilmesini sağlayacak. Çalıştaya Hollanda Kraliyeti İstanbul Başkonsolosu Onno Kervers ve Hollanda'nın Kültür Ateşesi Daniel Stork da konuşmacı olarak katılacak. Çalıştay sonunda hazırlanacak rapor, İstanbul’da önümüzdeki dönemde yürütülecek bisiklet projelerine katkı sağlamak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılacak ve kamuoyuna sunulacak.

BİSİKLETİN TASARRUFA KATKISI
Gelişmiş ülkelerde çevreyi, insan sağlığını, ekonomiyi, atmosferi korumanın en önemli araçlarından biri haline gelen bisiklet, ulaşım masrafları açısından kişisel tasarruf aracı. Artık modern yaşamda bir kısa mesafe ulaşım aracı olarak kabul ediliyor. Kent merkezlerinde hava kirliğine büyük oranda motorlu taşıtlar neden oluyor. Oysa ulaşımını bisikletle sağlayan bir kişi çevreyi hiç kirletmezken, hem kendisi hem de ülke ekonomisi için önemli bir tasarruf sağlıyor. Günümüzde bisiklet küresel ısınma ve çevreye sağladığı olumlu etki, sağladığı tasarruf ve ulaşım amaçlı kullanımı gibi nedenlerden dolayı Dünyada ikinci altın çağını yaşıyor. Türkiye'de ise bisikletin üretim, satış ve kullanım oranları yüksek olmasına karşın önemi yerel yönetimlerce henüz yeterince anlaşılamadığı eleştirileri var. Oysa yerel yönetimler tarafından araba yollarının inşası ve bakımı için bütçeden çok pay ayrılıyor. Bisiklet, enerji sıkıntısı yaşayan ülkelerin yakın geleceğinde en önemli tasarruf araçlarından birisi olarak öne çıkıyor.

EMBARQ TÜRKİYE NE ZAMAN KURULDU?
EMBARQ, 2002'de ABD’nin Washington kentinde kurulan, bağımsız ve kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu. EMBARQ Türkiye-Sürdürülebilir Ulaşım Derneği de EMBARQ’ın Türkiye’deki merkezi. 2005 yılında kurulan dernek, Kent içi ulaşımın yaşam kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltarak, daha yaşanabilir kentler yaratmaya çalışıyor. Dernek, bünyesinde ulaşım mühendislerinden şehir bölge planlamacılara, mimarlardan çevre mühendislerine, gazetecilerden sosyologlara kadar 100’ün üzerinde uzmanı barındırıyor. EMBARQ Türkiye,kuruluşundan buyana ulaşım koşullarının iyileştirilmesine uzmanlık desteği vererek, stratejik önerilerle kent-içi yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler