1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İstanbul’da doğal gaz indirimi

İstanbul’da doğal gaz indirimi

İGDAŞ’ın gaz dağıtım bedelindeki indirimin ardından İstanbul’da konutlarda doğal gaz fiyatları 1 Ocak itibariyle %12,13 ucuzlayacak.

İstanbul’da doğal gaz indirimi

Enerji Günlüğü - İGDAŞ’ın sistem kullanım bedellerinde indirim yapıldığı ve yeni yıldan itibaren İstanbul’da konutlarda %12 civarında bir indirim yapılacağı kaydedildi. 

Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yaklaşık 5,5 milyon aktif doğalgaz konut abonesi bulunan İGDAŞ’ın sistem kullanım bedellerinde 1 Ocak 2023’ten geçerli olacak şekilde indirime gidildi. EPDK'nin bu indirimi sonrasında nihai doğalgaz fiyatlarında ise yüzde 12,13 düzeyinde bir indirim olacak.

Yapılan hesaplamalara göre, bu indirimle birlikte aylık doğalgaz faturasına bin TL ödeyen bir vatandaşın yeni faturası 879 TL düzeyine inecek.

EPDK’DAN AÇIKLAMA

EPDK yaptığı açıklamada, doğal gaz perakende satış fiyatının “sistem kullanım bedeli” ve “birim gaz alım fiyatı” bileşenlerinden oluştuğunu hatırlatarak, “Sistem kullanım bedeli” olarak tanımlanan dağıtım bedelinin, belirlenmiş faaliyet alanlarında şehir içi doğal gaz dağıtım faaliyeti yürüten doğal gaz dağıtım şirketlerinin şebeke yatırım ve işletmesi kapsamında sundukları dağıtım hizmeti karşılığında aldıkları bedel olduğunu ve kendileri tarafından belirlendiğini kaydetti. 

Her dağıtım bölgesinin sistem kullanım bedelinin birbirinden farklı olabileceği ifade edilen açıklamada, “Dağıtım şirketler tarafından sunulan veriler ışığında ülke genelinde farklı bölgelerde hizmet sunan her bir dağıtım şirketi için beş yıllık tarife uygulama dönemi bazında sistem kullanım bedeli belirlenmekte ve bu bedeller Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmektedir. 2022-2026 uygulama dönemi için de Kurumumuz tarafından tarifesi belirlenmesi gereken 71 ilde faaliyette bulunan 64 farklı dağıtım şirketinin sistem kullanım bedelleri belirlenmiş olup bu bedeller ilgili dağıtım şirketlerinin resmi internet sayfalarından abonelerine duyurulmaktadır” denildi. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler