1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. İstanbul’da kentsel dönüşüm binaları jeotermalle ısıtılacak

İstanbul’da kentsel dönüşüm binaları jeotermalle ısıtılacak

Enerji Günlüğü - İstanbul’un Üsküdar ve Kadıköy ilçelerinde kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak olan binalar jeotermal ile ısıtılacak.Çarpık...

İstanbul’da kentsel dönüşüm binaları jeotermalle ısıtılacak

Enerji Günlüğü - İstanbul’un Üsküdar ve Kadıköy ilçelerinde kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak olan binalar jeotermal ile ısıtılacak.

Çarpık kentleşmenin etkilerini ortadan kaldırabilmek için başlatılan kentsel dönüşüm projesi aynı zamanda yenilenebilir enerji kaynaklarıyla destekleniyor. Bu kapsamda İstanbul İli, Üsküdar ve Kadıköy ilçeleri civarında Bozyazı Körfez Turizm Ve İnşaat A.Ş.’ye ait 2 bin 257 hektarlık ruhsatlı sahada 19 adet sondaj kuyusu açılacak.

Bedeli 9 milyon lira olarak belirlenen proje kapsamında yapılacak sondaj ile yeraltının jeolojik ve tektoniği hakkında bilimsel veriler elde edilecek, jeotermal akışkanın kimyasal ve fiziksel özellikleri öğrenilecek. Elde edilen sıcaklık, debi vb. değerler sonucu sondajın ileriki dönemlerde planlanacak yatırımlar için üretim veya re-enjeksiyon kuyusu olarak kullanılması değerlendirilecek. Bu verilerin sonuçlarına göre çıkarılacak akışkan kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak olan binaların ısıtılması için kullanılacak. 

Jeotermal kaynak arama sondaj alanları en yakın konuta kuş uçumu yaklaşık 20 m mesafede bulunuyor. Çalışmalar için 20 kişi istihdam edilecek.

Ülkemiz 1995 yılında jeotermal ısı ve kaplıca uygulamalarında dünyada 11. sırada iken, 2000 yılında 1’inci sıraya yükseldi. 

Sabiha KÖTEK/Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler