1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. İstanbul’da nükleer operasyonu!

İstanbul’da nükleer operasyonu!

Enerji Günlüğü - İstanbul’da, İran’ın Arak kenti yakınlarındaki nükleer tesis için kaçak olarak nükleer malzeme sevk ettiği iddia edilen şirketlere...

İstanbul’da nükleer operasyonu!

Enerji Günlüğü - İstanbul’da, İran’ın Arak kenti yakınlarındaki nükleer tesis için kaçak olarak nükleer malzeme sevk ettiği iddia edilen şirketlere baskın düzenlendi. Habertürk televizyonunun verdiği habere göre şirketlerin tüm evraklarına el konuldu ve iki İran vatandaşı gözaltına alındı. Kaçakçılara yönelik operasyonun Almanya’da da düzenlendiği bildirildi. Bazı şirketlere baskın yapan polisin 5 kişiyi tutukladığı belirtildi. İllegal malzemelerin İran’a sevk edilmesi için İstanbul’un farklı ilçelerinde 7 ayrı şirket kuruldu. Kaçakçıların, nükleer malzemeleri, tesislerde kullanılan soğutucular, vana ya da musluk ihracatı olarak gösterdikleri belirlendi.

Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekiplerinin, kaçakçılıkta kilit rol oynayan İranlı bir çiftin evine baskın düzenlediği ancak İranlı karı-kocanın son anda kaçtığı öğrenildi. Güvenlik güçlerinin İranlı çiftin yakalanması için operasyonlarını çok yönlü sürdürdüğü belirtildi. Habere göre nükleer malzeme kaçakçıları, 2010 ile 2012 yılları arasında Hindistan’dan ve Almanya’dan 900 sefer nükleer malzeme sevkiyatı yaptı. Malzemelerin gönderildiği Arak nükleer tesisinde, uzmanlara göre plütonyum zenginleştirme çalışmaları yürütülüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler