1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İstanbul'un gaz arz güvenliği arttırıldı

İstanbul'un gaz arz güvenliği arttırıldı

İstanbul Avrupa Yakası için deprem, heyelan, sel vb. sebeplerle olası hasar riski veya bakım ihtiyacına karşılık, alternatif bir ana hat bağlantı kuruldu.

İstanbul'un gaz arz güvenliği arttırıldı

Enerji Günlüğü - İGDAŞ Genel Müdürü Dr. Mithat Bülent Özmen, İstanbul Avrupa Yakası için kritik öneme sahip BOTAŞ Hattı Yedek Bağlantı Projesi’ni tamamladıklarını açıkladı. 

BOTAŞ 1980’li yıllarda inşa edilmiş mevcut iletim hattına paralel olarak ve Marmara Denizi’nden geçip Anadolu Yakası çıkışına kadar devam eden alternatif 2. bir hattı 2010’lu yıllarda imal etti. Şimdi de İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İstanbul Gaz Dağıtım A.Ş. (İGDAŞ), mevcut BOTAŞ iletim hattında yaşanabilecek herhangi bir hasar, arıza ya da bakım gibi acil durumlarda, gaz arzında kesinti yaşanmaması için Avrupa Yakası’nı besleyen İGDAŞ Esenyurt 1-2-3 Doğal Gaz Basınç Düşürme ve Ölçüm İstasyonlarının, 2. BOTAŞ hattına yedek bağlantısını tamamladı. 

“İSTANBUL HALKINA DAHA GÜVENLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR GAZ ARZI”

“Avrupa Yakası için artık deprem, heyelan, sel vb. sebeplerle olası hasar riski veya bakım ihtiyacına karşılık, alternatif bir ana hat bağlantımız var” diyen İGDAŞ Genel Müdürü Dr. Mithat Bülent Özmen, 11 Kasım 2023 tarihi itibarıyla gaz akışını gerçekleştirilen bu hot-tap (canlı bağlantı) operasyonu sayesinde, İstanbul halkına doğal gaz arzını daha güvenli ve sürdürülebilir sunmanın haklı gururunu yaşadıklarını kaydetti.

“AVRUPA YAKASI GAZ TALEBİNE CEVAP VERME KABİLİYETİNİ %60 ARTTIRDIK”

Özmen, ‘İGDAŞ Esenyurt 1-2-3 RMS-A Çıkış Hatları Düzenlemesi ve Kapasite Artırımı’ çalışması sayesinde 1 milyon m3/h olan istasyon çıkış kapasitesini yaklaşık 1,6 milyon m3/h seviyesine çıkardıklarını belirtti. Böylece Avrupa Yakası’nda doğal gaz talebine cevap verebilme kabiliyetinin yüzde 60 gibi ciddi oranda arttığına dikkat çekti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler