1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. İstanbul’un sayfiye ilçelerinde elektrik kullanımı arttı

İstanbul’un sayfiye ilçelerinde elektrik kullanımı arttı

Yılın ilk yarısında pandeminin etkisiyle Çatalca ve Silivri başta olmak üzere İstanbul Avrupa Yakası’ndaki sayfiye yerleri olarak bilinen ilçelerde elektrik tüketimi arttı.

İstanbul’un sayfiye ilçelerinde elektrik kullanımı arttı

Enerji Günlüğü - Yılın ilk yarısında pandeminin etkisiyle Çatalca ve Silivri başta olmak üzere İstanbul Avrupa Yakası’ndaki sayfiye yerleri olarak bilinen ilçelerde elektrik tüketimi arttı.

CK Enerji Boğaziçi Elektrik’in Gayrimenkulün Enerjisi Raporu yılın ilk yarısında pandeminin gayrimenkul ve enerji sektöründeki etkisini ortaya koydu. Rapora göre, evde kalmanın büyük önem taşıdığı pandemi döneminde İstanbul Avrupa Yakası’nda artış kaydeden meskenlerdeki doluluk oranları elektrik tüketimine de yansıdı. Özellikle Çatalca, Silivri gibi ilçelerde yazlık olarak kullanılan konutlara geçişin etkisiyle Mart ayında Çatalca’da meskenlerdeki elektrik tüketimi yüzde 10,5 arttı. Pandemiye karşı önlemlerin sıkılaştığı Nisan’da ise Silivri’de mesken elektrik tüketimindeki artış yüzde 35,36 gibi oldukça yüksek seviyelere ulaştı. Mayıs ayından itibaren bu kez şehir merkezlerinde, meskende elektrik tüketimi geçen yılın aynı dönemine göre gerilemeye başlarken Çatalca, Silivri, Eyüpsultan, Beylikdüzü gibi ilçelerde yükselme devam etti. Mayıs’ta başta Fatih ve Bakırköy olmak üzere İstanbul Avrupa Yakası’ndaki 16 ilçede meskende elektrik tüketimi ise geçen yılın aynı dönemine göre geriledi.

1 Haziran’da başlayan normalleşme süreciyle Haziran ayında da Çatalca ve Silivri’deki meskende tüketim artışı devam etti. Haziran’da Çatalca’da meskende elektrik tüketimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,26, Silivri’de ise yüzde 7,68 yükseldi. Bu dönemde Fatih’te meskende elektrik tüketimi yüzde 7,6, Zeytinburnu’nda yüzde 4,65, Bahçelievler’de ise yüzde 4,22 gibi oranlarda düştü. Bu düşüşte İstanbul Avrupa Yakası’ndaki bazı vatandaşların şehirlerarası ulaşım yasağının kalkması sonrasında memleketlerine gitmeleri de etkili oldu.

YABANCI ABONE SAYISI 160 BİNE YAKLAŞTI

Bu arada yılın ilk yarısında pek çok ülke ile uçuşların durdurulmasının etkisi ile İstanbul Avrupa Yakası’na gelen yabancı ziyaretçi sayısı hemen hemen durdu. 2019 yılında CK Enerji Boğaziçi Elektrik’in 149 bin 946 olan yabancı abone sayısı yüzde 6,4 yükseldi ve Haziran sonu itibarıyla 159 bin 914’e çıktı. Ülkeler arasında seyahat yasağı nedeniyle Türkiye’de kalan yabancıların aboneliğini üstlerine alması bu harekette etkili oldu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler