1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. İşte özelleşecek 4 termik santralin künyesi

İşte özelleşecek 4 termik santralin künyesi

Enerji Günlüğü - Özelleştirilmek üzere ihaleye çıkarılan dört termik santralde 2012 yılında 10.2 milyar kWh elektrik üretildi. Türikye'deki toplam...

İşte özelleşecek 4 termik santralin künyesi

Enerji Günlüğü - Özelleştirilmek üzere ihaleye çıkarılan dört termik santralde 2012 yılında 10.2 milyar kWh elektrik üretildi. Türikye'deki toplam kapasite giderek yükseldiği için bu santrallerin toplam kurulu güç içindeki payları yüzde 3.1 düzeyine geriledi. 

Elektrik üretim özelleştirmeleri bu yıl da devam edecek. Gündemde dört adet kömüre dayalı elektrik santralinin özelleştirmesi var. Daha önce Şubat ayı olarak belirlenen, Muğla'daki Yatağan, Kemerköy ve Yeniköy santralleriyle, Zonguldak'taki Çatalağzı santralinin özelleştirme sürecindeki son teklif verme tarihleri Nisan ayına ertelenmişti.

Enerji Günlüğü, özelleştirme sürecindeki dört termik santralin kurulu kapasite, verimlilik ve üretim miktarlarına ilişkin 2012 yılı verilerini elde etti.

KURULU GÜÇTEKİ PAYLARI YÜZDE 3.5

Söz konusu tesislerin toplam kurulu güçleri 1980 MW. Bu rakam, 2012 yılı sonu itibariyle Türkiye'nin toplam kurulu gücü içinde yüzde 3.5'lik bir paya işaret ediyor. Bu oran, 2013 sonu itibariyle yüzde 3.1'e geriledi. Çünkü 2013 sonu itibariyle toplam kurulu güç rakamı 64 bin MW'ye yükseldi. Halen Çatalağzı 300 MW, Yatağan 630 MW, Yeniköy 420 MW ve Kemerköy 630 MW kurulu güce sahip.

TÜKETİMİN YÜZDE 4.2'Sİ BU SANTRALLERDEN

Özelleşecek dört santral, 2012 yılında toplam 10 milyar 183 milyon 692 bin 900 kWh elektrik üretimi gerçekleştirdi. Bu rakam, o yıl Türkiye'nin yaptığı 242 milyar kWh düzeyindeki toplam elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 4.2'sine tekabül ediyor.

SANTRALLERİN BRÜT TERMİK VERİMLERİ

Özelleşecek santrallerden Çatalağzı, taşkömürünün yan ürününü yakarak elektrik üretiyor. Yatağan, Kemerköy ve Yeniköy santrallerinde ise bölgedeki kömür sahalarından çıkarılan linyit yakılıyor. Bu santrallerden brüt termik verimi en düşük görüneni, taşkömürü çıktısı kullanılmasına rağmen, Çatalağzı olarak görünüyor. Bu santralin 2012 yılındaki brüt termik verimi yüzde 29.83 düzeyinde. Bu oran, linyik yakan santrallerden Yatağan'da yüzde 33.75, Yeniköy'de yüzde 36.35, Kemerköy'de ise yyüzde 34.08 seviyesinde.

İSTEKLİLER BU VERİLERİ DİKKATE ALACAK

Özelleştirme ihalelerinde, dört termik santrale talip olan firmalar, oluşturacakları fiyat tekliflerinde, santrallerin bu özelliklerini dikkate alacak. Ancak fiyat teklifleri hazırlanırken, bu özelliklerin yanı sıra, santral ve ayrılmaz parçaları durumundaki arazi ve kömür rezervlerinin özellikleri de büyük önem taşıyacak. İstekli firmalar, yenileme, modernizasyon ve/veya sıfırdan yatırımlarla bu varlıkların daha yüksek değerlere ulaştırılma potansiyelini hesaplayacak.

Önceki ve Sonraki Haberler