1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. İşte rüzgarın stratejik sektör olması için yapılması gerekenler

İşte rüzgarın stratejik sektör olması için yapılması gerekenler

TÜREB Başkanı İbrahim Erden, Türkiye’nin rüzgar enerjisi potansiyeli ve sanayi gücünün yüksek olduğuna dikkat çekerek, rüzgar sektörünün stratejik sektör olarak ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

İşte rüzgarın stratejik sektör olması için yapılması gerekenler

Enerji Günlüğü - TÜREB, Türkiye’nin sahip olduğu yüksek rüzgar enerjisi potansiyelinden en üst seviyede yararlanılması amacıyla görüş, öneri, tahmin ve beklentilerini paylaştığı “Türkiye Rüzgar Enerjisi ve Rüzgar Sanayi Politika Belgesi”ni açıkladı.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği - TÜREB, Türkiye Rüzgar Enerjisi ve Rüzgar Sanayi Politika Belgesi’ni açıkladı. TÜREB belge ile Türkiye rüzgar enerjisi ve rüzgar sanayinin gelişimi açısından oldukça önemli bulduğu görüş, öneri, tahmin ve beklentilerini paylaştı.

Seçim sürecinde enerji yönetiminde önemli buldukları konuları dile getiren TÜREB Başkanı İbrahim Erden, en kritik önerilerinin rüzgar enerjisi sanayisi, global fırsatlar, enerji arz güvenliği, Türkiye’nin rüzgar enerjisi potansiyeli ve sanayi gücü dikkate alınarak rüzgar sektörünün stratejik sektör olarak ilan edilmesi olduğunu kaydetti. 

Toplantıda bu amaç doğrultusunda yapılması gerekenler şöyle sıralandı;

    - Rüzgar enerjisi yatırımları için daha fazla karasal rüzgar enerjisi kapasite tahsisi sağlanmalı,

    - Rüzgar enerjisi yatırımlarının artmasını ve daha verimli olarak kullanımını sağlayacak şekilde deniz üstü rüzgar enerjisi, elektrik depolama ve yeşil hidrojen teknolojilerine odaklanılmalı,

    - Rüzgar enerjisi sanayisinin gelişimi ve ihracata sağladığı katkıların artırılması için sağlanan destekler arttırılmalı, 

    - Sektörün İnsan kaynağı gelişimi ve hizmet ihracatına sağladığı katkıların artırılması için nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi için destek verilmeli, 

    - Deniz üstü rüzgar enerjisindeki gelişim ve karasal rüzgardaki teknolojik değişimler de dikkate alınarak yeni lojistik ve ulaştırma altyapısının hazırlanması ve mevcudun geliştirilmesi sağlanmalıdır. 

    - Bu yatırımların yapılması sırasında yatırımların hızını kesip aksatmadan ama ortaya çıkacak tüm çevresel, sosyal etkilerin kümülatif olarak ele alınması ve asgariye indirilebilmesi için gerekli çalışmaların tüm paydaşların katılımcı destekleriyle oluşturularak hayata geçirilmesi sağlanmalıdır. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler