1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. İsveç’te nükleer atık depolama sorunu elektrik krizine yol açabilir

İsveç’te nükleer atık depolama sorunu elektrik krizine yol açabilir

İsveç’te nükleer atık depolama sorununda hükümetin henüz karar vermemesi nedeniyle 6 nükleer reaktörün 3 yıl içinde kapatılabileceği kaydedildi.

İsveç’te nükleer atık depolama sorunu elektrik krizine yol açabilir

Enerji Günlüğü - İsveç’te nükleer atık depolama sorununda hükümetin henüz karar vermemesi nedeniyle 6 nükleer reaktörün 3 yıl içinde kapatılabileceği kaydedildi.

İskandinav ülkesi İsveç’in elektrik üretiminin yaklaşık üçte birini gerçekleştiren altı nükleer enerji reaktörünün ürettiği atıkları depolamak için alanı tükeniyor. İsveç hükümetinin kullanılmış nükleer yakıt depolama alanına ilişkin kararını en geç 31 Ağustos'a kadar alması gerekiyor. 

Ülkenin 6 nükleer reaktöründen 5’ini işleten Vattenfall AB de dahil olmak üzere nükleer operatörler, ay sonundan önce bir karar verilmediği takdirde, santralleri sadece üç yıl içinde durdurmaya başlayacaklarını söylüyorlar. Bunun ise ülkede bir elektrik krizini tetikleyeceği ve İsveç'in net sıfır hedefini riske atacağı kaydediliyor. 

HÜKÜMET DEPO VE GEÇİCİ DEPOLAMA TESİSİ KARARINI AYRI VERMEYİ ÖNERİYOR

Forsmark’ta planlanan depolama alanının en büyük çevre sorunlarından biri olduğunu kaydeden Hükümet, Clab olarak bilinen geçici depolama tesisinin kapasitesine depodan ayrı karar verme ihtimalini değerlendiriyor. Atıklar için geçici depolama tesisinin kapasitesinin 8 bin tondan 11 bin tona çıkarılmasını ve ardından depoyu oluşturmayı öneriyor. 

Ülkede faaliyette olan 6 reaktörün 2040’ların başına kadar enerji üretmeye devam edebileceği ifade ediliyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler