1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. İsviçre HES, RES ve GES kurulumlarını arttıracak

İsviçre HES, RES ve GES kurulumlarını arttıracak

İsviçre hükümeti yenilenebilir enerji kurulumlarını arttırmak için yasal değişiklikler yapacak. Hükümet, HES ve RES projelerinin onay sürelerini kısaltıp, GES kurulumlarına vergi avantajı sağlamayı planlıyor.

İsviçre HES, RES ve GES kurulumlarını arttıracak

Enerji Günlüğü - İsviçre, büyük ölçekli rüzgar ve hidroelektrik santrallerinin onay prosedürlerini basitleştirmeyi ve yeni güneş enerjisi kurulumları için vergi avantajları sağlamayı planlıyor.

İsviçre, yeşil enerji dönüşümü stratejisi kapsamında yasa değişiklikleri planlıyor. İsviçre hükümeti, ülkede yenilenebilir enerjinin yayılmasını hızlandırmak amacıyla büyük ölçekli rüzgar ve hidroelektrik santralleri için onay prosedürlerini basitleştirip süreci hızlandırmayı ve yeni güneş enerjisi kurulumları için vergi avantajları sağlamayı planlıyor. 

BÜYÜK HES VE RES PROJELERİNİN ONAYI 20 YILI BULABİLİYOR

Federal Konsey Perşembe günü yaptığı açıklamada, büyük rüzgar ve hidroelektrik santralleri için planlama ve onay sürecinin çevre ve anıtların korunmasından ödün vermeden hızlandırılması gerektiğini bildirdi. Yeni kapasitenin kurulumu, uzun onay süreci nedeniyle sekteye uğruyor ve bu nedenle büyük ölçekli bir projenin gerçekleştirilmesi 20 yıldan fazla sürebiliyor. 

Süreci hızlandırmak için hükümet, kanton düzeyinde bir inşaat ruhsatı ve diğer tüm gerekli izinleri içerecek olan yoğun bir onay prosedürü getirmeyi planlıyor. Bu şekilde, bir projeye çeşitli düzeylerde yasal olarak itiraz etme ve dolayısıyla uygulanmasını geciktirme yolu kapatılacak. Değiştirilen yasaya göre, şu anda olduğundan daha kısa sürmesi beklenen tüm yasal konuların netleştirileceği tek bir aşama olacak. 

YENİ BİNALARDA GES YATIRIMLARI VERGİDEN DÜŞÜLEBİLECEK

Buna ek olarak, çatılarda ve bina cephelerinde güneş enerji potansiyelinden yararlanmak ve güneş enerjisinin yaygınlaşmasını desteklemek için hükümet, yeni binalarda fotovoltaik sistemlere yapılan yatırımları vergiden düşülebilir hale getirecek bir teşvik planlıyor. Şu anda, maliyetler yalnızca bina tadilatı söz konusu olduğunda vergilerden düşülebiliyor. Bina cephelerine güneş panelleri ekleme prosedürü de basitleştirilecek. 

Planlanan bu değişiklikler, 2050 yılına kadar 39 TWh yenilenebilir enerji kapasitesi eklemeyi hedefleyen İsviçre enerji stratejisini desteklerken, nükleer enerjiden kademeli olarak çıkmasını ve fosil yakıtlardan enerji ithalatına olan bağımlılığını azaltacak. Önerilen değişikliklerle ilgili bir istişare prosedürü 23 Mayıs'a kadar devam edecek.

Önceki ve Sonraki Haberler