1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. İsviçre’deki 900 MW’lık yeraltı HES devrede

İsviçre’deki 900 MW’lık yeraltı HES devrede

Nant de Drance Konsorsiyumu tarafından kurulan İsviçre’deki 900 MW’lık hidroelektrik santrali elektrik üretim ve depolamaya başladı. Santral ortalama 900 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayabilecek.

İsviçre’deki 900 MW’lık yeraltı HES devrede

Enerji Günlüğü - İsviçre’de elektrik depolayabilen 900 MW’lık Nant de Drance HES’de elektrik üretmeye başladı. Santral aynı anda 400 bin aracın elektrik ihtiyacı kadar elektrik depolayabilecek kapasitede.

İsviçre’nin Valais kantonunda, 2,2 milyar İsviçre Frangı (2,30 milyar dolar) yatırımla kurulan depolama sistemli Nant de Drance Hidroelektrik Santrali (HES) Temmuz ayında faaliyete başladı. Emosson ve Vieux Emosson su rezervuarları arasında yerin 600 metre altındaki bir mağaraya yerleştirilmiş toplam 900 MW kapasiteli altı türbinden oluşan yeraltı hidroelektrik santrali, Avrupa'nın en güçlü pompalı depolama tesislerinden biri olma özelliğini taşıyor. Kurulumu 14 yıl süren santralin resmi açılışı Eylül ayında yapılacak.

ELEKTRİK ARZ FAZLASINDA ELEKTRİK DEPOLANACAK

Nant de Drance HES, talebin yoğun olduğu dönemlerde hidroelektrikten elektrik üretecek. Ancak rüzgar ve güneş gibi kaynaklardan elde edilen elektrik artıp talebi aştığında, tesis, suyu daha yüksek Vieux Emosson rezervuarına pompalayarak fazla elektriği depolayacak. Santral, beş dakikadan az sürede tam pompalama modundan tam güç üretimine geçiş yapacak.

AYNI ANDA 400 BİN EV’YE ELEKTRİK SAĞLAYABİLECEK DEPOLAMA KAPASİTESİ

%80 verimlilikle elektrik üreten Santralin depolama kapasitesi 20 GWh olacak. Bu da aynı anda 400.000 elektrikli araç (EV) aküsünü şarj etmek için yeterli elektrik depolama kapasitesine sahip olduğu anlamına geliyor. 

Proje, Nant de Drance SA Konsorsiyumu tarafından geliştirildi. Konsorsiyum, Alpiq (%39), İsviçre Demiryolu Şirketi SBB (%36), Industrielle Werke Basel (IWB) (%15) ve Valais Electricity Company Forces Motrices Valaisannes (FMV) (%10) şirketlerinden oluşuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler