1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. İthal kömür elektriği rüzgar ve güneşten daha pahalı

İthal kömür elektriği rüzgar ve güneşten daha pahalı

Türkiye’de yeni bir rüzgâr veya güneş enerjisi santrali kurarak elektrik üretmek, en verimli ithal kömür santrali ile kıyaslandığında dahi çok daha ekonomik hale geldi.

İthal kömür elektriği rüzgar ve güneşten daha pahalı

Enerji Günlüğü - Türkiye’de yeni bir rüzgâr veya güneş enerjisi santrali kurarak elektrik üretmek, en verimli ithal kömür santrali ile kıyaslandığında dahi çok daha ekonomik hale geldi.

Rüzgâr ve güneş enerjisi santrallerinin maliyetleri hızla düşerken, kömür fiyatları da tüm dünyada ciddi bir ivmeyle artıyor. Küresel çapta son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaşan kömür fiyatı, sadece geçtiğimiz dört ay içeresinde ikiye katlandı. Buna karşılık, beş yıl öncesi ile kıyaslandığında, Türkiye’de yeni rüzgâr enerjisi santrali kurulumu maliyeti %32, yeni güneş enerjisi santrali kurulumu maliyeti ise %50 oranında azaldı. Rüzgâr ve güneş enerjisindeki bu eğilimin önümüzdeki yıllarda da devam etmesi bekleniyor. Bu da elektrik üretim fiyatlarına yansıyor.

TÜRKİYE’DE BU YIL KÖMÜR İTHALATI MALİYETİ REKOR KIRABİLİR

Türkiye’deki mevcut kömürlü termik santrallerin %45’inin ithal kömürle çalışması sebebiyle, kömür fiyatlarındaki artışın Türkiye’deki elektrik üretimine yansıması ise oldukça maliyetli bir tabloyu işaret ediyor. Mevcut kömür fiyatları dikkate alındığında, ithal kömür santralleri bugünkü gibi yüksek kapasitede çalışmaya devam ederse, Türkiye’de kömür ithalatı maliyeti 2021 yılında yaklaşık 5 milyar ABD dolarına ulaşarak yeni bir rekor kırabilir.  Bu ithalatın 3 milyar ABD dolarlık tutarının ise elektrik üretimi için harcanacağı tahmin ediliyor.

RES VE GES ELEKTRİĞİ KÖMÜRDEN ÇOK DAHA UCUZ

Ember tarafından yayınlanan yeni çalışma, yeni kurulacak güneş ve rüzgâr santrallerinden elektrik üretme maliyetinin, ithal kömürle çalışan halihazırda işletmedeki termik santrallerdeki üretim maliyetlerinden çok daha düşük olduğunu ortaya koyuyor.  Türkiye’de yeni bir rüzgâr ve güneş santrali ile elde edilecek elektriğin maliyeti sırasıyla 40,8 USD/MWh ve 51,9 USD/MWh iken, ithal kömürle çalışan mevcut termik santraller için ortalama maliyet 73/MWh dolara ulaşıyor. Bu durum, yeni yapılacak rüzgâr ve güneş santralleri ile elektrik üretmenin, mevcut ithal kömür santralleri ile üretmekten çok daha ucuz olduğunu gözler önüne seriyor.

Türkiye’de enerji dönüşümünün hızlanmasıyla rüzgâr ve güneşin elektrik üretimindeki payının %13’e ulaşmasına rağmen yenilenebilir enerjinin önünde engellerin bulunduğu ve ülkenin potansiyelini gerçekleştirebilmesi için bu tür engellerin kaldırılması gerektiğinden de söz ediliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler